lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Använd substansnamn på läkemedel”

Publicerad: 27 december 2018, 10:59

Foto: Gettyimages

Klistra på en tydlig etikett med substansnamnet på läkemedelsförpackningar för att minska förvirringen över att samma läkemedel kan ha olika utseende. Det föreslår sju debattörer i dag.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelFörskrivningLäkemedelsverketE-hälsomyndigheten

Debattörerna på DN Debatt är ordförande i olika professionsförbund i sjukvården. De exemplifierar sitt förslag med en bild av en egentillverkad etikett klistrad på ett läkemedel, atorvastatin, som under december säljs under 11 olika namn. På etiketten står substansen, antalet milligram, hur mycket av läkemedlet patienten ska ta och varför – mot höga blodfetter i det här fallet.

Substansnamnet på läkemedel som kan bytas ut på apotek, ska stå på receptet liksom på läkemedelslistor över ordinerade läkemedel i vården och på apotek, föreslår debattörerna. Har patienten dosförpackade läkemedel ska det stå på dospåsarna. Allt för att patienterna ska kunna hålla reda på vilka burkar som innehåller samma läkemedel och minska risken för misstag.

”Om du behandlas med tre läkemedel vars patent har löpt ut riskerar du alltså att få upp till 12 burkar med olika namn och utseende över ett år”, skriver debattörerna i sitt inlägg som riktas till patienterna.

Förslaget kan genomföras med en gång eftersom det är tekniskt enkelt och inte några tidsödande eller dyra förändringar av journal- och apotekssystem, skriver debattörerna. Det som behövs är ett eget namn baserat på substansnamn och varunummer per grupp läkemedel där utbyte kan ske.

Det ”generiska förhållningssätt” som Läkemedelsverket i dag hänvisar förskrivare och andra som ansvarar för läkemedelsbehandling till, förstås inte av patienterna, menar debattörerna. De framhåller vikten av att Läkemedelsverket och eHälsomyndigheten förverkligar förslaget och om inte – förklarar för patienterna varför det inte anses möjligt att genomföra.

Debattörerna är Mia Ahlberg, Barnmorskeförbundet, Kristina Billberg, Sveriges farmaceuter, Hans Göransson, Tandläkarförbundet, Mikael Hoffmann, Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor och chef för Nepi, Ami Hommel, Svensk sjuksköterskeförening, Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet, Elin Karlsson, Läkarförbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev