torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

APL-anställd omkom i arbetsplatsolycka

Publicerad: 25 februari 2016, 08:00

Foto: Thinkstock

NY VERSION. Den man som på onsdag avled vid en arbetsplatsolycka i Umeå arbetade på statliga extemporetillverkaren APL:s anläggning.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Olyckan skedde när mannen fastnade i dörren till en värmeautoklav, ett utrymme där föremål steriliseras i höga temperaturer. Om han klämdes ihjäl eller dog till följd av värmeutvecklingen vet polisen inte.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död samt genomfört en teknisk undersökning av olycksplatsen. På torsdagen var även Arbetsmiljöverkets inspektörer på plats vid anläggningen.

Vilka intryck inspektörerna fick av den tragiska olyckan är ännu inte känt.

– Jag har inte hunnit träffa dem och har ingen uppfattning om utredningen som är under förundersökningssekretess hos polisen också, säger Fredrik Hedlund, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Umeå, till Dagens Apotek.

Han berättar att myndigheten senast besökte APL-anläggningen 2013. Varför, eller vad man gjorde där, då kan Fredrik Hedlund inte svara på. Ibland gör Arbetsmiljöverket inspektioner efter tips, ibland handlar det om stickprovskontroller i nationella projekt.

– Just den här anläggningen tror jag inte att vi har fått några tips om överhuvudtaget, säger Fredrik Hedlund.

Vad tittar ni på vid en dödsolycka?

– Eftersom det var en typ av maskin i det här fallet kollar vi maskinen. Att den har fungerat som den ska, att den är godkänd, att märkningen stämmer, att man har rutiner kring användningen och sådan saker, säger Fredrik Hedlund.

Hur lång tid brukar en utredning ta?

– Det är väldigt svårt att säga, det beror på hur pass mycket vi själva behöver utreda och vad polisen behöver utreda. Det kan ta ett antal veckor, säger Fredrik Hedlund.

Hur vanligt är det att personer avlider på svenska arbetsplatser?

– Det pendlar mellan ungefär 30 och 50 personer per år. Det är i den storleksordningen, säger Fredrik Hedlund

APL har 500 anställda och fyra anläggningar för utveckling och tillverkning av läkemedel i Umeå, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev