Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

APL kan bli eget statligt bolag

Publicerad: 2 februari 2009, 14:06

Apoteket Produktion & Laboratorier AB, med cirka 500 anställda, ska lyftas bort från Apoteket AB. Mycket talar nu för att bolaget, åtminstone under en övergångsperiod, blir ett eget statligt bolag under Socialdepartementet.


Apoteket Produktion & Laboratorier AB, APL, tar fram extemporeläkemedel, det vill säga individanpassade preparat som inte tillhandahålls av läkemedelsindustrin. Dessutom tillverkar man vissa läkemedel på kontrakt för läkemedelsindustrins räkning. Företaget har verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Eftersom företagets verksamhet till stor del ligger i samhällets intresse, har regeringen i lagrådsremissen om den nya apoteksmarknaden skrivit att man vill bevara verksamheten. Men eftersom man vill förbjuda läkemedelstillverkare att driva apotek på den nya marknaden, måste verksamheten skiljas från Apoteket AB. Med vetskap om detta ombildade Apoteket redan i somras APL till ett dotterbolag.

Alternativen för APL är enligt lagrådsremissen antingen att kvarstå i statlig ägo, skiljt från Apoteket AB, eller att avyttras.

Om staten lyckas hitta en köpare till APL, finns två möjliga typer av intressenter, enligt Bo Gunnarsson, miljöansvarig på Apoteket AB som har god överblick över apoteksfrågan. Den tillverkande läkemedelsindustrin eller riskkapitalistsfären.

– Men hittar man ingen lämplig köpare måste staten parkera bolaget någonstans, åtminstone under en period. Då blir det sannolikt ett eget statligt bolag under Socialdepartementet, säger han.

Frågan ligger nu hos Apoteket Omstrukturering AB, OAB, som också förbereder utförsäljningen av vissa av de statliga öppenvårdsapoteken.

Eva Sjökvist Saers, vd för APL, tror att frågan om APL:s framtid sannolikt löses efter apoteksförsäljningarna.

– Halvårsskiftet behöver inte bli någon vattendelare i den här frågan. OAB har fullt upp och det kan mycket väl bli så att man i samråd med Socialdepartementet väntar med att lösa den här frågan, säger hon.

Det kan innebära att APL knoppas av från Apoteket senast den 30 juni i år och – åtminstone temporärt – blir ett eget statligt bolag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev