Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apor lärde sig styra robotarm med tankekraft

Publicerad: 2 mars 2005, 10:54

Genom att använda de elektriska signalerna från motorcortex, det område i hjärnan som kontrollerar våra viljestyrda rörelser, har amerikanska forskare lyckats få apor att med tankens kraft styra en robotarm.


Forskarna presenterade sina resultat i slutet av februari vid det årliga  möte som arrangeras av American Association for the Advancement of Science, AAAS, i Washington.

Den neurala protesen rör sig mycket likt en naturlig arm. Under försöken fäster forskarna små prober i hjärnbarkens motorcortex. Via tunna elektroder leds de elektriska signalerna från hjärnbarken till en liten dator med en programvara som omvandlar dem till signaler som styr robotarmen.

Först tränades aporna att utföra en specifik uppgift, att sträcka sig efter en frukt. Sedan, när elektroderna hade fästs i hjärnan, justerades programvaran i robotarmen för att utföra denna uppgift. Därefter flyttades frukten till en annan plats, samtidigt som apans egna armar bakbands. Då använde apan i stället robotarmen för att förse sig med frukt.

Bakom detta genombrott i forskningen kring neurala proteser står Andrew Schwartz, professor i neurobiologi, och hans medarbetare vid University of Pittsburgh. De konstaterar att en begränsning med tekniken är att programvaran endast kan fånga en mycket liten del av nervcellernas aktivitet i motoriska centra, men berättar att försöken med aporna visar att de snabbt lärde sig hur de skulle använda tekniken på smartaste sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev