tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotea saknar kollektivavtal

Publicerad: 13 september 2016, 09:44

Per Svärdson, vd Apotea.

Vart tionde e-handelsbolag saknar kollektivavtal och ett av dem är Apotea. Nu kampanjar fackförbundet Handels för att värva medlemmar och teckna avtal.

Ämnen i artikeln:

Apotea

Nätapoteket Apotea är en framgångssaga med snabb ökning av både försäljning och antal anställda sedan starten 2012. Men de saknar kollektivavtal, som bland annat garanterar semester, tjänstepension och rätt till löneförhöjning.

– Vi har under en längre period fört dialog med Unionen om att få till ett avtal. Vi följer det till 100 procent men har inget underskrivet avtal, säger vd Pär Svärdson till Dagens Apotek.

Det som hindrat Apotea är bland annat att företaget inte är medlem i någon arbetsgivarorganisation, enligt Pär Svärdson. Ett kollektivavtal skulle enligt honom heller inte innebära några skillnader för de anställda. Men ett företag som har kollektivavtal men ändå bryter mot det kan stämmas av facket för avtalsbrott.

Även om ni följer avtalet nu kan ni ju sluta göra det utan konsekvenser?

– Man kan ju säga upp ett avtal också. Men jag tror absolut att vi kommer att komma dit att vi tecknar avtal.

Av de 220 anställda är den största gruppen lagerarbetare, enligt Pär Svärdson. Därefter kommer farmaceuter. Det fackförbund som organiserar lagerarbetare är Handels, som just nu genomför en kampanj för att värva medlemmar och teckna kollektivavtal med e-handelsföretag.  Handels har 1300 medlemmar i e-handeln, men beräknar att branschen sysselsätter mellan 10 000 och 15 000 personer. Ungefär vart tionde bolag har kollektivavtal, uppger projektledare Sofia Stenfeldt som leder rekryteringskampanjen.

– Det har att göra med att företagen startas av människor som inte är så vana arbetsgivare. Det är inte medveten ondska.

Vilka villkor missar anställda på e-handelsbolagen som saknar avtal?

– Pensioner och försäkringar. Arbetstidsvillkor och löner brukar företagen följa ändå. Men även om ett företag säger att man följer avtalet kan man inte kräva det. Då kan de säga att oj, nu var det en dålig månad så jag måste sänka allas löner.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev