Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek anmälde inte överförskrivande läkare

Publicerad: 5 december 2005, 15:16

Apotekspersonal anmäler inte alltid läkare som överförskriver läkemedel. Socialstyrelsen fann vid en tillsyn tolv fall där apoteken låtit bli att anmäla sådana fall.


Efter att ha besökt 51 apotek i sydöstra sjukvårdsregionen framhåller Socialstyrelsen behovet av nya regler som innebär att apotekspersonalen blir skyldig att anmäla misstänkt överförskrivning. Detta framgår av rapporten "Apoteksbesök" som gjorts vid tillsynsenheten i Jönköping.

Socialstyrelsen har tidigare, i en skrivelse till regeringen, föreslagit att apotekspersonal skall få en formell skyldighet att anmäla läkare som misstänks för överförskrivning av främst narkotiska preparat till myndigheten. Se även Dagens Medicin nr 46/04.

I dag har apotekspersonalen ingen sådan skyldighet.

- I många fall får vi ändå kännedom om dem eftersom farmaceuter med civilkurage hör av sig till oss, berättar Gunnar Östling, jurist på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

- De tolv fall som Socialstyrelsen fann vid sin tillsyn var sådana som apotekspersonalen borde ha rapporterat vidare, anser han.

- Att vi fann dessa ärenden understryker bara vikten av en anmälningsskyldighet för apotekspersonalen, anser Gunnar Östling.

Av de tolv fallen har två lämnats vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, med yrkande om disciplinpåföljd. Fyra ärenden har föranlett kritik och skall följas upp av myndigheten.

Rapporten om kvalitet och patientsäkerhet på apoteken visar också att apotekspersonalen många gånger hade svårt att upprätthålla sekretessen vid expediering av recept. Små lokaler och dålig ljudisolering bidrog till detta. Personalen hade också svårt att kunna arbeta ostört.

Vid 35 av de 51 apoteken tyckte personalen att de hade problem i samband med byten till generiska preparat. Bytet innebär merarbete bland annat på grund av att patienterna blir förvirrade när de får förpackningar som de inte känner igen.  Sju av apoteken saknar fortfarande rutiner för att kontrollera läkare som har dispens för att förskriva vissa läkemedel, som till exempel Concerta, som ges för behandling av adhd/damp. Se bland annat Dagens Medicin nr 5/05.

FOTNOT: Av de 51 granskande apoteken ligger 22 i Östergötlands, 14 i Jönköpings och 15 i Kalmar län.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev