Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek anmäler misstänkt mönster

Publicerad: 8 december 2011, 08:23

Efter en anmälan från Apoteket AB granskar Socialstyrelsen en förskrivare som skrivit ut stora mängder narkotika till sig själv.


I ett mail till Socialstyrelsen berättar en apotekschef i Blekinge att apotekets personal märkt att en förskrivare skrivit ut 19 recept för läkemedlet Oxynorm till sig själv. Oxynorm används vid svår smärta och är beroendeframkallande.

– Vi tycker att det är väldigt bra att få de här signalerna från apoteken, säger Mette Marklund, sektionschef på tillsynsenheten i Socialstyrelsens region syd.

”Eftersom jag har uppfattat det som att apoteken är skyldiga att reagera när någon förskrivare verkar missbruka sin behörighet skickar jag detta mail”, skriver apotekschefen till Socialstyrelsen.

I den patientsäkerhetslag som gäller sedan årsskiftet finns en paragraf om anmälningsskyldighet för hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel. De ska kontakta Socialstyrelsen om de anser att förskrivningen av till exempel narkotiska läkemedel ”skäligen kan befaras stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

– I det aktuella exemplet har ju apotekschefen följt lagen precis, för hon tycker att det hon har uppmärksammat ger henne skäl att befara att förskrivningen står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Mette Marklund.

Socialstyrelsen ska undersöka ärendet. Visar det sig att ett fel har begåtts kan myndigheten gå vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den skarpaste åtgärden är att återkalla förskrivarens legitimation.

Även i Värmland har ett apotek nyligen anmält en förskrivare, uppger nyhetsbyrån TT.

Det är Kronans Droghandel som slagit larm om en läkare i Karlstad som skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till olika personer, bland annat 2 400 respektive 3 900 tabletter Treo comp till två olika patienter. Socialstyrelsen ska nu granska läkarens förskrivning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev