tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek anmäls för parfymerade produkter

Publicerad: 10 mars 2014, 14:13

En kvinna har anmält sitt apotek till Ivo för att det orsakar allergiska besvär, astma och till och med stänger henne ute från att hämta sina mediciner.


Apoteket tillhör Apoteket AB och ligger i Stockholmsområdet och kunden, som lider av astma, skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg att hon blir sjuk om hon försöker gå in på apoteket och hämta ut sina mediciner. Apoteket säljer, enligt anmälan, ett stort antal parfymerade produkter som står precis vid ingången. ”Det står människor där och kladdar och kletar och provar alla hudkrämer”, skriver anmälaren.

”Jag tycker inte att det är rimligt att ett apotek skall stänga ute människor som är allergiska, även människor med astma och allergier måste kunna komma in på sitt apotek och hämta sin medicin”, skriver kunden.

Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB, säger att företaget har haft allergiker i åtanke under många år, eftersom företaget även under monopoltiden fick kritik för just hår- och hudvårdsprodukter.

– Vi försöker att ha produkter som inte har så starka dofter. Men är man allergiker så är det ju inte bara doften utan även partiklar i luften som kan påverka, säger Eva Fernvall.

Har ni några riktlinjer för placeringen av de här varorna?

– Jag har aldrig hört någon om särskilda regler kring placeringen av varor. Det som brukar ligga närmast ingången är ju ofta kampanjvaror, säger Eva Fernvall.

Det finns andra produkter som kan vara ett problem för allergiker, som mellanmål med nötter som säljs på en del apotek. Hur tänker ni där?

– Vi avstod faktiskt från att sälja nötter just av det skälet. Allergiker kan få problem även med förpackade nötter.

Och hur hanterar ni ett sådant här ärende som kommit till Ivo?

– Det ska bli intressant att se hur Ivo hanterar det här. Men vi kommer att göra som vi brukar göra och se över regelverket och se hur vi kan hantera frågan på ett bra sätt, om det går.

– Den här personen som gjort anmälan är precis en sådan person som vi hoppas kunna hjälpa mer med e-handel. Om man har återkommande mediciner och känner att man inte kan gå in på apotek, så kan man ju pröva att få medicinerna hemsända.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev