Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek går bra på landsorten

Publicerad: 4 februari 2009, 09:48

Apotek går bra på landsorten

Bara 16 av dagens cirka 900 apotek går minus. Och apotek på mindre orter går inte sämre än i stora städer.


I samband med omregleringen ska majoriteten av Apoteket AB:s cirka 900 apotek säljas ut. För att få en bild av lönsamheten och därmed ge underlag för presumtiva spekulanter har Apoteket nu tagit fram ekonomiska resultat för varje apotek, uppger flera källor för Dagens Medicin.

Lojalitet stöttar små apotek
Sammanställningen visar att så gott som alla apotek går med vinst, bara 16 stycken lyckas inte nå ett positivt resultat. Och tvärtemot vad många trott har apotek på mindre orter inte sämre ekonomi än de som ligger i större städer. En förklaring till detta är att lojaliteten mot Apoteket är större i mindre samhällen.

Det är svårt att avgöra exakt vad som bestämmer om ett apotek går bra eller dåligt, men två framgångsfaktorer kan skönjas; heta kommersiella lägen som ger stor försäljning av annat än receptbelagda läkemedel och närhet till sjukvård som innebär att just försäljningen av receptbelagt blir lukrativ.

”Attraktivt i glesbygd”
Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott, känner till sammanställningen om apotekens ekonomiska resultat och bekräftar inne­hållet.

– Detta gör mig trygg i att det kommer att vara attraktivt att driva apotek i glesbygd i framtiden. Detta tillsammans med att apoteksombuden ska vara kvar i tre år efter omregleringen kommer att innebära en förbättrad service, säger han.

Apoteket AB vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Apoteket Omstrukturering AB, som har till uppgift att organisera försäljningen av apotek i samband med omregleringen. Inte heller där vill man säga något.

– Det handlar om interna papper i Apoteket, som vi kan berätta om först vid försäljningsprocessen som förhoppningsvis infaller i april–maj, säger Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB.

Hon påpekar också att de nuvarande apotekens ekonomiska resultat bygger på historiska förutsättningar.

– Det är framtiden vi koncentrerar oss på här. Och då kommer lönsamheten bland annat att avgöras av de regler för marknaden som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, ska sätta upp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev