Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek ger råd om sjukgymnastik

Publicerad: 27 oktober 2005, 12:32

Sjukgymnastikrådgivning på apotek är en ny satsning i Stockholm. Ett syfte är att hjälpa dem som fått recept på fysisk aktivitet av sin läkare.


Rådgivningen för sjukgymnastik öppnar i november på ett apotek på Södermalm i Stockholm. Dit kan de komma som fått fysisk aktivitet på recept av sin läkare eller som vill veta mer om prevention och behandling av sjukdom. Rådgivningen börjar den 14 november och en liknande verksamhet öppnade i september på Lidingö i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från LSR, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund.

Möjligheten att skriva ut fysisk aktivitet på recept har använts mycket sällan. Endast hälften av vårdpersonalen kände till receptmöjligheten, visade en enkätundersökning som genomförts på Södermalm i Stockholm av bland andra sjukgymnasten Susan Lindström.

Nu arbetar sjukgymnasterna i Gamla Stan, på Södermalm och Lidingö i Stockholm för att få in fysisk aktivitet i alla avtal som handlar om vårdbeställningar och hälsofrämjande. De har också kontaktat motionsledare inom idrotten för att kunna möta allmänhetens frågor och krav.

Målen är att skapa nätverk med övriga aktörer inom fysisk aktivitet och ta fram strategier för att underlätta för individer att åstadkomma eller behålla förändringar av livsstilen. Projektet kallas "Rörelse är receptet" och har som syfte att främja hälsa och förebygga sjukdom genom att öka den fysiska aktiviteten hos befolkningen.

Projektet presenteras i morgon, fredagen den 28 oktober, på Sjukgymnastdagarna, som arrangeras av LSR.

Fysisk aktivitet på recept har prövats på andra orter i landet, bland annat i Malmö och Svalöv.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev