Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek Hjärtat i Avesta stängs efter flera inbrott

Publicerad: 5 maj 2017, 11:12

Apotekets rutor krossades vid inbrotten.

Foto: ThinkStock

Efter fem inbrott på ett halvår stängde Apotek Hjärtat i Avesta i onsdags. När och om apoteket öppnas igen är oklart.


Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

– Vi har sedan tidigare beslutat att lägga ner vårt apotek i Avesta till midsommar. Det är både praktiskt och säkerhetsmässigt problem med upprepade inbrott. Därför tog vi beslutet att stänga apoteket efter det senaste inbrottet som skedde i förra veckan, säger Monika Magnusson, chef för försäljningsområde Nord på Apotek Hjärtat.

Apoteket håller stängt just nu och tills apotekskedjan fattar beslut om det kan öppnas igen för att verksamheten ska kunna fortsätta fram till midsommar enligt det ursprungliga nedläggningsbeslutet. Apotekets fyra medarbetare får nu jobba på andra apotek i regionen.

– Även om personalen aldrig har varit hotade, så leder så många inbrott givetvis till att de känner stor osäkerhet. De får också många frågor från kunder. Nu behöver personalen hantera det och får hjälp av vårt krishanteringsstöd, säger Monika Magnusson.

Hon vill varken kommentera hur inbrotten har gått till, eller vad som har stulits.

– Hur inbrotten har gått till är ett polisärende, och jag får hänvisa alla frågor om detta till polisen. Vad jag vet har polisen ännu inte gripit någon misstänkt, säger hon.

Enligt Falu Kuriren krossades apotekets entréruta vid ett inbrott i början på februari, och läkemedel värda 5 000 kronor stals. Ungefär en vecka senare krossades entrérutan igen, och vid det tredje inbrottet i år, som skedde den 26 april, krossades apotekets fönster. Vid de två senare inbrotten kom gärningsmännen över läkemedel av okänt värde, enligt tidningen.

”Att ett apotek utsätts för inbrott, och i det här fallet ett flertal sådana, grundar sig i att gärningsmännen är i behov av droger. Man är i desperat behov av narkotiska medel”, säger polisens presskommunikatör Stefan Dangardt, till Falu Kuriren.

Varför tog Apotek Hjärtat det ursprungliga beslutet om att lägga ner apoteket i Avesta?

– Vi har inte sett att apoteket sedan starten 2014 har fått rätt utveckling med tillräckligt bra försäljning. Även om apoteket har många nöjda kunder, så hade vi hoppats på fler. Avestaborna har bra tillgång på läkemedel även om vi stänger eftersom det finns flera apotek på orten, säger Monika Magnusson.

Apotek Hjärtat har apotek bland annat i de närliggande orterna Hedemora, Sala och Fagersta.

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev