Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek kan säljas redan i år

Publicerad: 23 januari 2008, 13:05

Apotek kan säljas redan i år

Regeringen är nu överens om att en del av apoteken ska säljas. Hur många apotek det handlar om är ännu oklart.


Att staten måste sälja ut delar av Apoteket för att nya aktörer ska vara intresserade av att komma in på den svenska apoteksmarknaden var regeringens utredare Lars Reje mycket tydlig med när utredningen om en omreglering av apoteksmarknadsutredningen presenterades den 8 januari.

Tre av de borgerliga partierna var då positiva till en utförsäljning, medan folkpartiet tvekade. Men nu är regeringen överens om att en del av apoteken ska säljas, skriver Dagens Nyheter.

– Jag tror att det är klokt att sälja en del av de befintliga apoteken för att underlätta för andra aktörer. På det sättet får de in en fot på marknaden och vi kan få konkurrens snabbare när det gäller läkemedel, säger socialminister Göran Hägglund till tidningen.

Hur många apotek som ska säljas har partierna ännu inte hunnit diskutera, men det måste vara ”en hyggligt stor andel”, enligt Göran Hägglund.

Farmacevtförbundet välkomnar beskedet, men poängterar att åtgärder måste vidtas för att undvika att monopolet ersätts av ett oligopol med ett fåtal stora kedjor. I ett initialt skede bör ingen aktör få äga mer än 30 procent av den kommande apoteksmarknaden, skriver förbundet i ett presmeddelande.

Relaterat material

Oklart om alliansen vill sälja ut

Flera myndigheter varnar för förslag om apoteksmarknad

Barnmorskor men inte läkare kan få sälja läkemedel

Apoteket ska göra mer reklam

Utredare befarar framtida brist på farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev