Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek larmade om narkotika

Publicerad: 23 september 2013, 06:00

Läkaren förskrev 65 narkotiska tabletter om dagen – till samma patient. Ett apotek slog larm och nu har HSAN dragit in läkarens rätt att förskriva narkotikaklassade medel.


Den 70-årige läkaren i Skåne hade under fyra månader förskrivit 7 740 narkotikaklassade tabletter till samma person. Bland dem 2 400 tabletter Stesolid. Det hade räckt till högsta ordinarie dos i 26 månader.

Bland de förskrivna medlen fanns också Sobril, Treo Comp, Zopiklon och Stilnoct samt Nitrazepam och Flunitrazepam. En annan patient fick så många Stilnoct utskrivna att de borde ha räckt i 8,5 år.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skriver i utredningen att det är alarmerande stora mängder beroendeframkallande läkemedel. Flera patienter har fått del av läkarens generösa förskrivning och HSAN uppmärksammar att förskrivningar flera gånger inte har journalförts.

Ett apotek upptäckte och anmälde läkaren till Socialstyrelsen för att ha skrivit ut så mycket narkotiska läkemedel att det inte kunde anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkaren sade i ett möte med Socialstyrelsen att han inte haft kontroll på hur många uttag patienterna fått när han skrivit ut på papper. Han kunde inte förklara varför det i flera journaler förekommer parallella recept. Inte heller har läkaren kunnat förklara varför det bara finns ett recept journalfört medan det utfärdats tre recept med samma eller liknande narkotiska läkemedel.

Till HSAN sade läkaren att det inte finns någon risk för fortsatt överförskrivning. Han uppger att han har besökt patienterna och sagt till dem att de överkonsumerar samt nekat dem mer narkotiska läkemedel. Han har också infört en text i deras journaler, VARNING: Överkonsumtion.

Socialstyrelsen ville att läkarens behörighet att skriva ut både narkotiska läkemedel och andra särskilda läkemedel skulle upphöra. HSAN nöjde sig med att dra in förskrivningsrätten av narkotiska läkemedel vilket skedde ungefär ett halvår efter Socialstyrelsens anmälan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev