Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek ska fortsätta ansvara för licensansökningar

Publicerad: 1 april 2014, 11:20

Ansvaret för ansökningar för licensläkemedel ska ligga kvar hos apoteken, enligt utredaren Anna-Märta Stenbergs förslag.


I dag överlämnade Anna Märta Stenberg det tredje delbetänkandet i Läkemedels- och apoteksutredningen till regeringen.

I betänkandet föreslår hon att ett beslut om licensläkemedel ska gälla på samtliga apotek, vilket gör att kunder kan hämta ut licensläkemedel på vilket apotek de vill. I dag måste en kund som har fått ett licensläkemedel beviljat hämta ut det på ett apotek inom samma apotekskedja som gjorde ansökan.

– I den här utredningen är tillgängligheten en viktig parameter och det här är ett förslag som förbättrar tillgängligheten, säger Anna Märta Stenberg.

Utredningen har också haft till uppdrag att se över om principerna för vem som utfärdar en ansökan om licens och vem som betalar ansökningsavgiften är ändamålsenliga.

I dag är det apoteken som ansöker om licens. Enligt delbetänkandet bör apoteken även fortsättningsvis ansvara för ansökningarna om att sälja läkemedel på licens.

– Apoteken säljer läkemedel och det faller sig naturligt att de gör ansökningarna. Det är lättare för apotek att göra ansökningarna än vad det hade varit för förskrivare, säger hon.

I dag betalar apoteken en avgift för varje licensansökan som görs. Som Dagens Apotek har rapporterat tidigare kan det därför vara en ren förlustaffär för apoteken att sälja ett licensläkemedel. Men utredningen föreslår inte några förändringar vad gäller den avgiften.

– I apoteksmarginalen ligger kostnader för det samhällsuppdrag som apoteken har och där ingår också att ansöka om licens. Ska apoteken slippa söka licens och bli av med ansökningsavgiften så kan handelsmarginalen också behöva ses över, säger hon.

Ett ytterligare förslag som rör licensläkemedel är att dessa automatiskt ska ingå i högkostnadsskyddet. Anna Märta Stenberg framhåller det orimliga i att TLV skulle göra en hälsoekonomisk analys när ett nytt licensläkemedel ska förskrivas och det är bråttom för patienten att få det.

– Därför föreslår vi att licensläkemedel automatiskt ingår i förmånssystemet till dess att TLV beslutar om något annat.

Delbetänkandet är det tredje i Läkemedels- och apoteksutredningen. Det sista delbetänkandet som bland annat rör läkemedel till djur och dosläkemedel ska presenteras senast den 30 oktober i år.

Läs hela delbetänkandet här: Läkemedel för särskilda behov.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev