Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotek ska jämföras med varandra

Publicerad: 18 november 2013, 14:40

Foto: Photos.com

Kunderna ska kunna jämföra apotek med hjälp av kvalitetsindikatorer som Läkemedelsverket nu håller på att ta fram.


– Det är ett oerhört spännande och viktigt projekt, säger projektledaren Cecilia Bernsten på Läkemedelsverket till Dagens Apotek.

Nyligen lämnades en muntlig delrapport till regeringen och senare i vinter är det meningen att en första version av kvalitetsindikatorerna ska vara klar. Hundratals idéer ska bli till en lista på mellan fem och tio punkter, berättar Cecilia Bernsten.

– Vi jobbar med samrådsgrupper så att vi får in idéer och synpunkter utifrån.

I dessa grupper sitter representanter för bland annat farmaceuter, läkare, patienter, myndigheter och branschen i form av Sveriges apoteksförening.

Indikatorerna ska kunna mäta kvaliteten på olika områden av apoteksverksamheten, som receptprocessen, rådgivningen och tillgången till själva läkemedlet.

Liknande jämförelser görs i dag i cirka tio andra länder i världen. Läkemedelsverket har varit på studiebesök i några av dem och fått idéer till hur kvalitetsindikatorer kan fungera.

– Delrapporten handlade om att vi har samlat ihop vad som har gjorts i andra länder, hur de har använt kvalitetsindikatorer och hur det har fungerat. Sedan måste allt anpassas till svenska förhållanden och det är den processen vi håller på med just nu, säger Cecilia Bernsten.

Enligt delrapporten är det också viktigt att välja indikatorer som apoteken själva kan påverka.

– Om man väljer en indikator som är totalt beroende av någonting utanför, då är ju inte det ett tecken på kvaliteten inne på apoteket. Och så måste apoteken känna att de kan förbättra sig.

Men kan apoteken påverka exempelvis tillgången på läkemedel?

– Det får vi se, vi klurar på det. Det här är svårt, det kan tyckas lätt när man tittar på det lite ytligt men när man börjar dra i formuleringarna så visar det sig att det är svårt, säger Cecilia Bernsten.

I de flesta andra länder är det apoteksorganisationer som tagit fram kvalitetsindikatorerna, men i Sverige har alltså Läkemedelsverket fått regeringens uppdrag att skapa listan som gör apoteken jämförbara för allmänheten.

Exakt hur indikatorerna ska användas och vem som ska ansvara för att detta görs är dock inte bestämt ännu.

– Det ingår i uppdraget att vi ska titta på det, men vi ska inte komma med några bestämmelser eller beslut, säger Cecilia Bernsten.

I juni nästa år ska samrådsgrupperna ha sagt sitt och den slutliga listan vara färdig att användas.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev