Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare anställs som receptarier till lägre lön

Publicerad: 26 september 2007, 07:20

En fjärdedel av de apotekare som utexaminerades i Göteborg förra året och anställdes av Apoteket fick nöja sig med en receptarietjänst.
– Det är hårresande, säger Farma­cevt­förbundets ordförande Cecilia Bernsten.


Vart tog de apotekare som utexaminerades från apotekarprogrammet i Göteborg 2006 vägen? Det har två student­studie­väg­ledare vid programmet kartlagt.

43 av de 45 nyblivna apotekarna besvarade enkäten och av dem var 20 anställda av Apoteket AB. Fem av dessa var dock inte anställda som apotekare, utan hade en receptarietjänst – något som studentstudievägledarna tycker är anmärkningsvärt.

– Arbetsgivaren får ju en högre kompetens till ett lägre pris, säger Helena Dahlqvist, som går termin nio på apotekarprogrammet och är en av dem som gjort undersökningen.

Medan receptarier normalt arbetar främst med expediering av recept och rådgivning mot kund, har apotekare ofta en arbetsledande funktion eller andra mer kvalificerade uppgifter som information internt eller externt, till exempel mot läkare.

Reaktionerna från dem som anställts som receptarier var blandade, förklarar Helena Dahlqvist.

– Många sa att då kunde de ju lika gärna ha utbildat sig till receptarier, i stället för att studera två år längre.

Cecilia Bernsten, Sveriges farmacevtförbunds ordförande, reagerar mycket starkt på att så många som en fjärdedel av de nyutexaminerade apotekarna fått en receptarietjänst.

– Har man en utbildning och en kompetens så utnyttjar ju arbetsgivaren det. En apotekare kan inte bortse från sina kunskaper och bara tänka utifrån vad en receptarie ska kunna. Att anställa apotekare som receptarier är ett rent hån.

Hur många apotekare som är anställda som receptarier har varken Farmacevtförbundet eller Apoteket någon statistik över.

– Men det finns ett stort mörker­tal är jag rädd. Det här problemet har växt på senare tid, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör på Farmacevtförbundet.

Förra året tjänade en nyutexaminerad apotekare anställd av Apoteket i genomsnitt 21 252 kronor i månaden. Snittlönen för en nyutexaminerad receptarie var 19 268 kronor, alltså 2 000 kronor lägre.

Söker jobb utomlands

Gunilla Ström, HR-chef för affärsområde privatkund och tills nyligen tillförordnad personal­direktör på Apoteket, tycker inte att det är konstigt att ny­utbildade apotekare anställs som receptarier.

– Det är helt klart att vi behöver fler receptarier än apotekare. När det inte finns apotekartjänster har väl vissa valt att ta en receptarietjänst för att få in en fot.

Av de apotekare som ingick i studien och som inte arbetar åt Apoteket var tolv anställda inom läkemedelsindustrin, sju på apotek utomlands, tre forskarstuderande och en arbetslös.

Helena Dahlqvist säger att hon själv efter examen tänker söka jobb utomlands om det bara är receptarietjänster som erbjuds i Sverige.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News