fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare arbetsleds av sjuksköterskor

Publicerad: 1 augusti 2016, 08:51

Foto: Thinkstock

Region Jönköpings län är bland de första i Sverige med att integrera apotekspersonal i den dagliga verksamheten i vården. På Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö arbetsleds farmaceuter av sjuksköterskor.


I dag arbetar omkring åtta farmaceuter på totalt sju avdelningar fördelat på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset, där de stöttar läkare och sjuksköterskor i läkemedelsrelaterade frågor. Satsningen har börjat som ett projekt på drygt ett år.

– Vi gör uppgifter på uppdrag av sjuksköterskorna men vi gör det i samarbete med läkarna, säger Anne Hiselius, farmaceut på Höglandssjukhuset, till Dagens Apoteket.

Anne Hiselius är ansvarig farmaceut i projektet. Enligt henne kan farmaceuternas uppgifter variera utifrån vad som efterfrågas för dagen, men i stort handlar arbetet om att dela med sig av information och spetskunskap, lotsa läkare och sjuksköterskor bland synonympreparat och olika beredningsformer, beställa och se till att rätt läkemedel finns på avdelningen och dela dosetter.

– Det som är viktigt, som många uttrycker, är att försöka ta bort stressen under vissa tidpunkter för sjuksköterskorna, säger hon.

Farmaceuterna går också igenom läkemedelslistor och tar läkemedelsanamnes vid inskrivning så att läkarna har ett korrekt underlag när de ordinerar läkemedel. Enligt Anne Hiselus är stödet till läkarna en nyckelfaktor för att projektet ska vara kostnadseffektivt.

Arbetet som farmaceut på vårdavdelning är tufft och svettigt, men uppskattningen från sjuksköterskor och läkare är mödan värd tycker Anne Hiselius.

– Det finns ingen annan arbetsuppgift som jag har varit delaktig i under mina 25 år i vården där det har varit röd matta både från läkarna och sjuksköterskorna, de är så tacksamma och glada för det lilla som vi gör. Så farmaceuterna har en bra arbetsmiljö, därför att man får så mycket positiv feedback. Samtidigt är man ibland stressad och pressad. Man ska inte sticka under stolen med att vi måste jobba fram arbetssätt som gör att vi klarar oss även om en kollega är borta. Och det är svårt, det är svårt att alltid räcka till.

Kan man säga att arbetsbördan har ökat för farmaceuterna samtidigt som den lättat något för övrig personal?

– Ja, det kan man säga. Samtidigt vet jag inte om det beror på att vi är så pass nya i det här och inte har fått upp någon bra hastighet, eller om det är så att vi jobbar på fel sätt. Jag tänker att detta är väldigt prematurt nu och kommer att utvecklas till något riktigt bra.

Projektet har pågått sedan november förra året och ska utvärderas i början på nästa år. Enligt Anne Hiselius har det funnits projekt på andra sjukhus, exempelvis i Uppsala och på Karolinska universitetssjukhuset, där farmaceuter arbetat kliniskt på vårdavdelningar till viss del. Men just modellen som Region Jönköpings län testar är helt ny.

– Just den här profilen när det gäller medicin-geriatrik, när det handlar om äldre patienter med många läkemedel och där farmaceuter är med i hela loopen, har inte gjorts någon annanstans i Sverige, vad jag vet.

Inspirationen kommer från England där de har arbetat på liknande sätt i många år.

– Vi får se vart vi landar. Vi vet inte om arbetssättet blir långsiktigt och över hela Sverige eller om det bara blir ett projekt hos oss på ett år, och sedan läggs ned.

Relaterat material

Apotekare remitterar till vården

Apotekare halverar återinläggningar

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev