Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare demonstrerar mot lägre kompetenskrav

Publicerad: 11 februari 2009, 09:33

I dag protesterar en grupp apotekare vid riksdagshuset mot regeringens förslag att låta farmaceutkompetens räcka för att vara läkemedelsansvarig på framtidens apotek.


I regeringens lagrådsremiss om den nya apoteksmarknaden, som snart väntas ligga till grund för en proposition till riksdagen, föreslås att en ”farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften” ska utses till läkemedelsansvarig på varje apotek.

Som Dagens Medicin och Dagens Apotek tidigare berättat har detta fått ett nybildat nätverk av apotekare, Apotekarsällskapet, att reagera. De anser att de läkemedelsansvariga på framtidens apotek bör vara just apotekare. Beteckningen farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare, med femårig högskoleutbildning, och receptarier, som har en treårig.

– I resten av Europa krävs det att apotekare ansvarar för driften av apoteken och det borde vara en självklarhet även här, säger Laila Yakob, apotekare på företaget Pharmtech och medlem i Apotekarsällskapet.

– Anledningen till vår manifestation är att propositionen är på väg alldeles snart, eventuellt redan denna vecka, och att Göran Hägglund har antytt att det inte blir några större förändringar i den. Jag hoppas på att minst ett 50-tal apotekare kommer att göra sina röster hörda, säger Laila Yakob.

Manifestationen pågår mellan klockan 10 och 13 i dag utanför riksdagshuset.

Apotekare ilskna över nya kompetenskrav

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev