Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare får prövotid

Publicerad: 9 december 2013, 08:38

På grund av läkemedelsmissbruk måste en apotekare lämna blod- och urinprov under tre år för att få arbeta.


Apotekarens före detta arbetsgivare har polisanmält henne för stöld, urkundsförfalskning och narkotikabrott på arbetsplatsen. Urkundsförfalskningen har bestått i att hon förfalskat recept för att göra uttag. Hon har erkänt och är nu avskedad.

Dessutom anmäldes apotekaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Och Ivo vände sig i sin tur till Hälso- och sjuvårdens ansvarsnämnd, HSAN, med en begäran om att apotekaren skulle få en treårig prövotid.

HSAN går på Ivos linje. Under tre år måste apotekaren nu träffa en läkare regelbundet, skicka in läkarintyg till Ivo och lämna blod- och urinprov på en mottagning som har vana vid kontroll av missbruk.

Enligt apotekaren själv startade problemen när hon fick smärtstillande läkemedel utskrivna. Hon sökte förra året vård för sina problem, men avbokade sedan flera besök.

Detta visar enligt HSAN att hon har svårigheter att komma till rätta med sitt missbruk och att ”det finns risk att hon inte kan utöva sitt yrke som apotekare på ett tillfredsställande sätt”.

Sedan i våras får dock apotekaren återigen hjälp och hon kommer att fortsätta med eftervård, enligt nämndens utredning.

Under de tre åren måste apotekaren följa en prövotidsplan, för att säkerställa att hon går i behandling under prövotiden.  Det innebär bland annat att hon med jämna mellanrum måste skicka in läkarintyg och provtagningsresultat till Ivo, så att myndigheten kan bedöma om hon klarar av att arbeta som apotekare.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev