Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare ilskna över nya kompetenskrav på apotek

Publicerad: 17 december 2008, 06:45

Regeringens lagrådsremiss om en ny apoteksmarknad får kraftig kritik från ett nätverk av apotekare. Gruppen vill att regeringen ändrar texten – eller skrotar apotekarutbildningen.


I lagrådsremissen, som presenterades i förra veckan, föreslås att en ”farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet för uppgiften” ska utses till läkemedelsansvarig på varje apotek.

Dessutom krävs att minst en farmaceut måste vara närvarande på apoteket under hela öppethållandet.

Formuleringen ”farmaceut” har fått ett nybildat nätverk av apotekare att reagera starkt. De anser att de läkemedelsansvariga på framtidens apotek bör vara just apotekare.

Beteckningen farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare, med femårig högskoleutbildning, och receptarier, som har en treårig dito.

– Utbildningarna har helt olika krav när det gäller förkunskaper och intagningspoäng och helt olika bredd och djup i de enskilda kurserna. I resten av Europa krävs det att apotekare ansvarar för driften av apoteken och det borde vara en självklarhet även här, säger Laila Yakob, apotekare på företaget Pharmtech och en av de drivande krafterna i den nystartade gruppen Apotekarnätverket.

Oro för apotekarnas framtid
Gruppen har skrivit ett skarpt formulerat upprop riktat till socialminister Göran Hägglund (kd). Budskapet är att regeringens förslag leder till att apotekarna i princip inte kommer att finnas kvar på den framtida apoteksmarknaden i Sverige.

– Apoteket AB har länge skurit ned på apotekartjänster och ersatt dem med receptarier. På så sätt har man minskat personalkostnaderna. De nya aktörerna kommer förstås också att prioritera receptarier för att spara pengar. Måste man inte anställa en apotekare så kommer man inte heller att göra det, säger Charlotta Theander, apotekare på Apoteket CW Scheele i Stockholm och medlem i nätverket.

I lagrådsremissen finns ingående resonemang som förklarar regeringens ställningstagande i kompetensfrågan. Regeringen anser att det vore en fördel om den läkemedelsansvarigas kompetens överensstämmer med vad som gäller för liknande personer i övriga EU, varför det vore ”önskvärt” att den ansvariga är en apotekare.

Anses leda till apotekarbrist
Men regeringen har också vägt in dagens verklighet på svenska apotek. Majoriteten av dagens apoteks- och apoteksområdeschefer är i dag receptarier. Ett absolut krav att den läkemedelsansvariga ska vara apotekare skulle hindra dessa i många fall kompetenta personer från att bli läkemedelsansvariga, enligt lagrådsremissen.

Dessutom skulle ett ”apotekarkrav” skapa brist på apotekare, enligt regeringen.

– Det är ett dåligt understött argument. Vi undrar vad detta grundas på. Vi ser dock gärna att det finns möjlighet till dispenser från apotekarkravet, säger Laila Yakob.

­­­– Det bör också  finnas generösa övergångsregler så att dagens receptarier inte känner sig  överkörda, och man borde göra det lättare att läsa upp från receptarie till  apotekare. Men man måste inse att Apoteket AB:s centralorganisation i dag bidrar  med enormt stöd till beslutsfattandet på de enskilda apoteken. På en framtida  marknad kommer det förmodligen att krävas mer av den driftsansvarige än i  dag.

Nytt nätverk

60 apotekare har hittills gått med i Apotekarnätverket, som startade i våras. Ett av gruppens mål är att apotekare ska bli driftansvariga på apoteken vid avregleringen nästa år. Gruppen vill även verka för att den felaktiga läkemedelsanvändningen minskar i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev