Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekare ska ta fram förslag till ersättningsmodell för tjänster

Publicerad: 18 februari 2009, 11:47

Ett möte på socialdepartementet har utmynnat i att nybildade Apotekarsällskapet ska ta fram ett förslag till en ersättningsmodell för farmaceutiska tjänster.


Representanter för det nybildade Apotekarsällskapet träffade i måndags Sofia Wallström, departementsråd på socialdepartementet och samordnare för regeringens förslag till ny apoteksmarknad.

De framförde bland annat sin kritik mot det omdebatterade förslaget att låta ”apotekare eller annan farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet” utses till läkemedelsansvarig på framtida apotek. Sällskapet vill att ordet ”tillräckligt” byts ut mot ”motsvarande”.

– Enligt Sofia Wallström finns det ingen grund för vår oro kring detta. Läkemedelsverket ska i varje enskilt fall besluta om en person anses vara tillräckligt erfaren. Men vi är nog inte helt övertygade, säger Laila Yakob, en av de medlemmar i Apotekarsällskapet som träffade Sofia Wallström.

Regeringen har fått kritik från bland annat Sveriges farmacevtförbund för att man i sitt förslag inte gör tillräckligt mycket för att förbättra läkemedelsanvändningen. Många har efterlyst en prismodell med ersättning för farmaceutiska tjänster.

Enligt Sofia Wallström har socialdepartementet dock fått få konkreta förslag på hur en sådan modell kan konstrueras. Därför efterfrågade hon ett förslag från Apotekarsällskapet i frågan.

– Vi kommer inom kort att lämna ett förslag till socialdepartementet när det gäller ersättning för farmaceutiska tjänster. I övrigt fortsätter vi att försöka påverka propositionen. Om det inte lyckas kommer vi att arbeta vidare för att påverka politikerna i riksdagens socialutskott i stället, säger Laila Yakob.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev