Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekaren räds inte konkurrens

Publicerad: 2 juni 2016, 05:51

Kronans senaste tillskott rattas av apotekaren Per Åkerström som har spenderat nästan hela sitt yrkesliv i läkemedelsbranschen. Och det är just konkurrensen mellan dagens kedjor och försäljningsfokuset som lockar honom tillbaka till hemstaden Karlskrona.


I dag, torsdag, inviger Kronans sitt nya apotek i Lyckeby i Blekinge.

– Jag tycker att Kronans Apotek är en spännande kedja och det har hänt mycket sedan jag blev färdig apotekare för 25 år sedan. På den tiden fanns bara ett alternativ om man valde att arbeta på apotek, säger apotekschef Per Åkerström till Dagens Apotek.

Han valde en annan väg. Med undantag för en sommar på ett apotek i Norrtälje 1991 som nyexaminerad apotekare har Per Åkerström arbetat på olika positioner inom läkemedelsindustrin. Erfarenheterna därifrån tar han nu med när han ska chefa över en handfull farmaceuter och apotekstekniker i Lyckeby.

– Jag har framförallt jobbat med försäljning och marknadsföring på olika positioner hos Leo Pharma. Det som man nu pratar mycket om hos oss på Kronans och hos andra kedjor är ett ökat fokus på egenvård och försäljning. Det är ett tänk som jag känner mig hemma i, säger Per Åkerström.

I apotekstäta Lyckeby norr om Karlskrona finns redan Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Lloyds Apotek. Men Per Åkerström skräms inte av konkurrensen. Tvärtom verkar han gilla den.

– Det är mer stimulerande tycker jag att det finns konkurrenter. Vi har ett stort egenvårdssortiment med kända varumärken, vi ligger intill Willys och vi har stor parkering utanför. Jag tror att vi kan få en bra marknadsandel här, säger Per Åkerström.

Det var just dagens dynamiska marknad med konkurrens som numera finns på den omreglerade apoteksmarknaden som lockade honom tillbaka till apotekssvängen.

– Det är en mer marknadsanpassad verksamhet nu än när jag blev apotekare. Det tycker jag är spännande och jag ville gärna prova på det här när tillfället dök upp. Jag tycker att det är kul att börja från noll med ett nytt apotek, säger Per Åkerström.

Relaterat material

Kronans Apotek öppnar i Lyckeby

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News