Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekares hjärtråd sparar tid åt vården

Publicerad: 29 november 2007, 14:13

RIKSSTÄMMAN TORSDAG På Danderyds sjukhus bidrar apotekare med läkemedels­informationen till patienter efter hjärtoperation. Resultatet är att sjukhuset har kunnat undvika flera läkemedelsrelaterade problem och att vårdpersonalen sparat tid.


Efter hjärtoperation på Danderyds sjukhus erbjuds patienter hjärtrehabilitering under fem dagar. Patienten genomgår då sjukgymnastik och får träffa läkare, sjuksköterska, dietist och kurator. Sedan 2006 ingår även apotekare i hjärtrehabiliteringsteamet.

– Efter hjärtoperation får patienten ofta flera nya läkemedel. Vi ger information till patienterna om deras läkemedelsbehandling både i grupp och individuellt. Tonvikten läggs främst vid att motivera patienten att följa or­­dinationen. Dess­­­utom går vi igenom varje patients läkemedel för att bland annat upptäcka eventuella interaktioner, berättar Thomas Cars, apotekare vid apoteket på Danderyds sjukhus.

Han har deltagit i en utvärdering av apotekarnas medverkan i hjärtrehabiliteringsteamet.
Resultaten från studien, som presenterades på Riksstämman i går, onsdag, visar att apotekarna upptäckte sammanlagt 288 så kallade läkemedelsrelaterade problem i läkemedelssamtal med 408 patienter.

– Det kunde till exempel handla om dubbelmedicineringar, interaktioner och att vissa läkemedel som snabbverkande nitroglycerin saknas i ordinationen. Dessa fråge­ställningar bollar vi sedan över till ansvarig läkare. Vanligast var att vi upptäckte bristande följsamhet, ett problem som ofta kunde lösas av apotekaren, säger Thomas Cars.

Vårdpersonalen mycket nöjd
Enligt en utvärdering var patienter och sjukvårdspersonal mycket nöjda med apotekarnas insatser. Bland annat menade läkare och sjuksköterskor att apotekarna sparat tid åt dem.

– Vi tror att vår medverkan har bidragit till att patienterna fått ökad följsamhet till behandlingen och att vi undvikit läkemedelsrelaterade problem som skulle kunna ställa till bekymmer bland annat när patienterna slussas över till primärvården. Vi planerar att studera följsamheten mer noggrant i en kontrollerad studie, säger Thomas Cars.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News