Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekarprogrammet lockar flest med utländsk bakgrund

Publicerad: 23 maj 2014, 05:30

Apotekarprogrammet är den universitetsutbildning i Sverige som har störst andel nybörjarstudenter med utländsk bakgrund.


Andelen studenter som börjar på apotekarprogrammet och som antingen själva är födda utomlands eller har två utrikesfödda föräldrar är hela 76 procent. Även receptarieprogrammet lockar många studenter med utländsk bakgrund.

Yrkesutbildningarna tillhör en grupp om fyra, tillsammans med tandhygienistprogrammet och utbildningen till biomedicinsk analytiker, där minst hälften av studenterna har utländsk bakgrund.

Även i stort är trenden att en allt större andel av ungdomarna i Sverige med utländsk bakgrund väljer att studera vidare, 45 procent, numera helt i nivå och mer därtill hur stor andel av ungdomar med svensk bakgrund som studerar vidare efter gymnasiet – 44 procent. Andelen studenter med svensk bakgrund ligger stabilt runt samma siffra sedan tio år tillbaka, samtidigt som andelen ungdomar med utländsk bakgrund som pluggar vidare har ökat 12 procentenheter under samma tid.

Men skillnaderna är fortfarande stora mellan olika invandrargrupper. Bland dem födda i Iran 1987 hade 56 procent börjat studera vid 25 års ålder, enligt Universitetskanslerämbetet, 52 procent av ungdomarna från Bosnien-Hercegovina och 41 procent av ungdomarna från Turkiet. Siffra var betydligt lägre än för ungdomar med bakgrund i exempelvis Somalia och Chile.

Bland barn som kom till Sverige efter 7 års ålder är det mindre vanligt att studera vidare – 35 procent gjorde det under läsåret 2012/2013.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev