Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken får bättre statistik

Publicerad: 24 september 2013, 12:55

Nästa år kommer Sveriges Apoteksförenings medlemmar att få mer detaljerad statistik över läkemedelsförsäljningen.


Ett nytt samarbetsavtal med statistikföretaget IMS Health ska ge apoteken i Sverige bättre koll på hur deras försäljning av läkemedel går.

– Alla apotek har naturligtvis koll på sina egna försäljningssiffror i dag, men man har inte lika bra koll på den totala försäljningen på marknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till Dagens Apotek.

Från och med årsskiftet ska alla medlemsföretag i föreningen – vilket inkluderar de flesta apotek i Sverige – rapportera in försäljningssiffror till IMS Health.

Statistikföretaget kommer att sälja denna information till sina kunder i läkemedelsbranschen, medans apoteken i gengäld får gratis rapporter om försäljningen. Statistiken från IMS Health blir inte offentlig, men samma uppgifter kommer även fortsättningsvis att rapporteras in till den nya E-hälsomyndigheten.

– I grunden är det samma siffror som Apotekens Service får idag. Skillnaden är att Apotekens Service statistik förmedlas tillbaka till vården medan den statistik som IMS Health kommer att samla in går tillbaka till apoteken, säger Johan Wallér.

IMS Health kommer inte att få några personuppgifter om kunderna, utan enbart försäljnings- och marknadsinformation.

Fördelen för apoteksföretagen är att de alla får del av mer detaljerad statistik. Det gör det lättare för varje företag att jämföra sin försäljning med marknadens.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev