Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken får kritik för svagt miljöarbete

Publicerad: 28 maj 2013, 06:37

Bara två av de åtta stora apoteksaktörerna redovisar sitt hållbarhetsarbete. Tre av åtta visar öppet vilka krav de ställer på leverantörer, enligt en granskning av apotekens miljöarbete.


Det är organisationen Fair Trade Center som har gjort en första granskning av de stora apoteksaktörernas miljö- och hållbarhetsarbete. Branschen är högintressant, anser organisationen, eftersom den är nyligen omstrukturerad och säljer varor med en mängd väl dokumenterade miljörisker.

Trots riskerna redovisar bara tre av de åtta stora aktörerna sin uppförandekod offentligt, nämligen Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Medstop, uppger Fair Trade Center i ett pressmeddelande. Två upprättar en hållbarhetsredovisning – Apoteksgruppen och Apoteket AB.

Det stora miljöproblemet som apoteken har att förhålla sig till är inte minst produktionen av läkemedel som flyttat till länder där lönerna är lägre. Organisationen tar den uppmärksammade situationen i Patancheru, en förstad till Hyderabad i Indien som exempel. Där bidrog läkemedel till miljöförstöring.

Nu är vattenkvaliteten bättre, men inte för att industrins processer har förbättrats, enligt en lokal miljöorganisation, utan för att man har byggt en lång pipeline som leder avfallet vidare till en annan flod.

”De allvarliga problemen kvarstår alltså i apotekens leverantörskedja och Fair Trade Centers undersökning visar också att transparensen är bristfällig”, skriver organisationen.

Apotekskedjorna uppmanas av Fair Trade Center att intensifiera arbetet inom Sveriges apoteksförening för att sätta press på Läkemedelsverket och läkemedelstillverkarna att införa miljökrav i produktionen av läkemedel.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev