Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken förlorar på nya priser

Publicerad: 18 oktober 2013, 12:50

Nedlagda apotek kan bli följden om inte branschen kompenseras för den nya prismodellen för läkemedel, enligt Sveriges apoteksförening.


Redan nästa år räknar apoteksbranschen med att förlora cirka 115 miljoner kronor på den nya takprismodellen som gäller från och med januari nästa år.

Sveriges apoteksförening utgår från att regeringen inom kort återkommer med förslag som neutraliserar den effekten. Sker inte detta kan konsekvenserna bli uteblivna investeringar, nedlagda apotek och försämrade öppettider. Den synpunkten framförde branschföreningen vid ett remissmöte nyligen.

Bakgrunden är att regeringen har kommit överens med läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, om en sänkning av priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år.

Apoteken tjänar en viss procent på försäljningen av receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen. När läkemedlen blir billigare blir därmed apotekens inkomster lägre.

Prissänkningarna under nästa år kommer att kosta apoteken mellan 13 och 16 miljoner kronor nästa år, enligt Apoteksföreningens beräkningar. Dessutom räknar man med att parallellimporten minskar när priserna på vissa originalläkemedel sjunker, något som bedöms försämra apotekens resultat med cirka 100 miljoner kronor under 2014.

I den promemoria som regeringskansliet nu skickat ut på remiss står det inget om att apoteken ska kompenseras för dessa försämringar. Men Apoteksföreningen hoppas som sagt på nya förslag.

”Det torde ju falla på sin egen orimlighet att regeringen plötsligt utan närmare utredning skulle anse att apotekens ersättning från handelsmarginalen är för hög och bör sänkas”, skriver Apoteksföreningen i en sammanfattning av sina synpunkter.

Relaterat material

Uppgörelse sänker pillerpriser

”Apoteken måste hållas skadelösa”

Målet var att slippa utredningens förslag

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News