tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken kan få informationsplikt

Publicerad: 5 april 2013, 10:54

Foto: Peter Krüger/Bildbyrån

Patienter ska få neka utbyte till generika som inte är ansluten till läkemedelsförsäkringen, Lff, enligt Sofia Wallströms förslag. Och farmaceuter måste informera kunden vid utbytet.


Förslaget till nya regler för Läkemedelsförsäkringen är det som skulle påverka apoteken mest i den andra delrapporten i Läkemedels- och apoteksutredningen som nu har lämnats till regeringen. Förslaget syftar till att ge patienterna eller kunderna ett bättre skydd.

Redan i dag är den frivilliga försäkringen nästan heltäckande, inte minst sedan problemet med oförsäkrade läkemedel uppmärksammats under det senaste halvåret. Allt fler läkemedelsföretag som tidigare har stått utanför, har valt att gå med.

– Men för den enskilde som drabbas är det här ändå ett stort problem, säger Sofia Wallström till Dagens Apotek.

För att ytterligare driva på incitamentet att gå med i Lff förelår utredningen att patienter ska få neka till generikautbyte om bytet sker mellan ett försäkrat och ett oförsäkrat läkemedel.

Förslaget innebär samtidigt en informationsplikt för apoteken. I samband med utbyte måste farmaceuten informera patienten om läkemedlet inte är med i försäkringen.

– I praktiken skapar det här ett starkt incitament att vara med. Vi tror inte att någon patient tackar ja annars. Samtidigt tror vi att det här förslaget håller EU-rättsligt, säger Sofia Wallström.

– Sen tror vi att det är viktigt att det blir så lätt som möjligt att uppfylla informationsplikten. Vårt förslag är att informationen ska läggas in i det kommande it-systemet Vara, från Apotekens Service. Då tror vi att det blir en rimlig arbetsinsats för farmaceuter, säger Sofia Wallström.

Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, håller inte med om att arbetsinsatsen skulle vara rimlig.

– Grunden till problemen ligger ju långt borta från apoteken, de ligger hos leverantören. Ändå skulle problemen landa på en apoteksdisk. Vi vill ägna vår tid åt annat än att tala med kunden om försäkringar. Det tar tid, det är jättekomplicerade frågor som kommer upp. Det blir ett orimligt system, säger Johan Wallér till Dagens Apotek.

Dessutom anser han att förslaget skulle ge stora kostnader och en väl stor arbetsinsats för resultatet. Omgörningen av it-systemet Vara skulle också innebära it-kostnader ute hos apoteken som måste förändra sina respektive receptexpedieringssystem.

– Jag vet ju att man har försökt att lösa frågan tidigare med lagstiftning och misslyckats. Men det här blir orimligt ändå. Om apoteksföretagen i stället fick makten att ställa krav på generikaleverantörerna, då skulle frågan vara löst omedelbart. Men vi får inte ställa krav på dem, säger Johan Wallér.

Relaterat material

Apoteket farmaci kvar i Apoteket

Licensläkemedel utreds av Wallström

Morot ska göra miljötänk hett

”Jag har mötts av ett stort intresse”

Läkemedelstillverkarna kan få leveranskrav

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev