Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Apoteken måste hållas skadelösa”

Publicerad: 6 september 2013, 11:57

När läkemedelspriserna sänks måste apoteken kompenseras för minskade inkomster, anser Sveriges apoteksförening.


Regeringen har kommit överens med läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, om en sänkning av priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år.

– Vi har inga speciella synpunkter på vilken modell man har för prissättningen. Men naturligtvis är det viktigt att apoteken går skadelösa ur det här, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, till Dagens Apotek.

Detaljerna om uppgörelsen presenteras först i statsbudgeten om två veckor. Sveriges apoteksförening har inte medverkat i uppgörelsen och har därför inte kunnat göra några beräkningar av hur prissänkningen påverkar apoteken.

Men apoteken tjänar en viss procent på försäljningen av receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen. När läkemedlen blir billigare blir därmed apotekens inkomster lägre.

– De direkta effekterna av marginalsänkningarna måste vi kompenseras för. De får väl komma på något smart sätt att göra det. Men det finns även indirekta effekter som exempelvis påverkan på parallellhandel och man får inte glömma bort att vi även behöver bli kompenserade för det, säger Johan Wallér.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev