Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken motsätter sig utbyten

Publicerad: 23 mars 2012, 15:46

Förra året var det vanligare att apoteken motsatte sig läkemedelsutbyten än att förskrivare gjorde det.


Det blir allt vanligare att apotekspersonalen låter bli att genomföra rekommenderade byten, enligt Apotekens Service AB.

Förra året lämnade apoteken ut ett annat läkemedel än det som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, rekommenderat vid 1,5 miljoner tillfällen. Det kan jämföras med 681 000 tillfällen år 2010.

– Vi reagerade på den kraftigt stigande kurvan. Tittar man månad för månad ligger ökningen under det andra halvåret 2011, säger Tobias Renberg, analytiker på Apotekens Service, till Pharma Online Apoteksmarknad.

Enligt Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, är dålig tillgång till generika det främsta skälet till att kunden får ett annat läkemedel än det rekommenderade.

– Det är inte, som en del hävdar, dyra orginalläkemedel som apoteken plockar fram som alternativ för att tjäna mer pengar. Sådana finns inte inne i lager på apoteken. Nej, i stället är det ofta periodens vara från tidigare period som expedieras, trots att apoteket förlorar på det rent ekonomiskt, säger Johan Wallér till nyhetsbrevet.

Av totalt 70,7 miljoner expeditioner förra året bytte apoteken till ett annat läkemedel än det som stod på receptet vid 24,8 miljoner tillfällen. Det framgår av statistik från Apotekens Service AB.

Sammanlagt såldes det läkemedel i Sverige för 36,7 miljarder kronor exklusive moms 2011. Det är en ökning med cirka 700 miljoner kronor jämfört med 2010. Ökningen i kronor är 1,9 procent, men mätt i definierade dygnsdoser är den endast 0,2 procent. Det skriver Apotekens Service AB på sin hemsida.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev