söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken satsar på temat sex

Publicerad: 13 juni 2017, 10:40

Apoteken utökar på temat sex, i form av hjälpmedel, leksaker och appar. Kronan lanserar en lustapp.

Ämnen i artikeln:

Kronans ApotekApoteket ABApotek HjärtatApoteksgruppen

Sex blir ett allt mer tongivande tema på apoteken. I dagarna lanserar Kronans Apotek appen Lustgeneratorn som ska förbättra samspelet i partnerrelationer. Apotek Hjärtat satsade nyligen på sextemat i en kampanj för sina lustprodukter med uppmaningarna Kom och köp, Köp och kom.

Enligt Helene Westin Pettersson, apotekschef Kronans Apotek, har det alltid funnits ett intresse från kunderna för sexprodukter. Men öppenheten och intresset att prata om ämnet ökar.

– Det är ganska nytt för oss med den inriktningen och sättet som apoteken pratar om den här frågan. Kronans Apotek satsar på hela människan och där ingår inte bara sjukdomar utan även lusten, som är en viktig del av människors hälsa, säger hon.

En av målgrupperna för appen är 36–49-åringar, som enligt en enkät från RFSU i genomsnitt är de som är mest missnöjda med sitt sexliv. De anser sig ha sex för sällan, sakna partner eller sakna spänning i sexlivet. En orsak till problemen är att folk hellre umgås med datorn eller mobilen än med sin partner. Det vill Kronans Apotek motverka med den nya appen.

– Lustgeneratorn är ingen dating-app. I stället ger den stöd för hur man ska bejaka sin lust tillsammans. Den är tänkt som ett roligt sätt att få igång samlivet om det har stannat av, säger Helene Westin Pettersson.

Appen är kostnadsfri och ska marknadsföras digitalt via hemsidan, samt via reklam. Sedan är tanken att om kunderna vill ha rådgivning, så finns apoteket till hands även där. Appen kan användas för att via Facebook Messenger, växelvis ta emot uppmaningar eller mindre uppdrag av olika slag, som ska uppfyllas.

Helene Westin Persson betonar även att sex har en rad positiva hälsoeffekter:

– Det är bra för hjärtat, minskar stress och ångest, har en positiv inverkan på immunförsvaret, fördjupar din relation och gör att du sover bättre, säger hon.

Christel Rollén, som är kategoriansvarig för Sex och Lust på Apoteket AB, anser att det är mycket positivt att andra apotek tar temat sex vidare.

– Sex är ett viktigt område som har varit tabubelagt länge. Vi märkte detta i samband med att vårt sortiment infördes för snart tio år sedan. Vissa ansåg då att apoteken inte ska inrikta sig på detta. Men apoteken arbetar med hälsa och balans i livet. Där ingår sex som ett naturligt område, säger hon.

Trenden har gått från mer renodlade leksaker och hjälpmedel, till ett bredare sortiment med produkter och tjänster.

Apoteket AB arbetar även med allvarligare frågor kring sexualitet, exempelvis ett samarbete med RFSU, för att minska mödradödligheten, där barnvagnsmarschen är ett exempel.

– Både lek och lust och mer seriösa ämnen ryms inom sexområdet. Det är bra att våga göra saker med respekt för ett viktigt område, säger hon.

Apotek Hjärtats kampanj där bolaget leker med orden köp och kom är enligt Sanna Hansen, chef för kampanj och varumärke på apoteket, ett led i att företaget jobbar löpande med kampanjer och att lyfta olika delar ur sortimentet.

– Just den här kampanjen syftade till att lyfta ett efterfrågat sortiment inom vår e-handel. För vissa personer kan den här typen av produkter kännas obekväma och då är e-handeln en bra kanal, säger hon.

Sex är något som finns i människors liv varje dag och som ständigt är aktuellt. Det är en naturlig del i livet som förtjänar att synas, på samma sätt som alla våra andra produkter.

– Grundbudskapet är att erbjuda våra kunder hjälp till en bättre hälsa och ett större välbefinnande.

Har man ett bra budskap i botten och ett positivt ämne kan man alltid ta ut svängarna lite extra och leka med orden.

Lisa Vaccino, AD på Åkestam & Holst är en av arkitekterna bakom kampanjen, som bland annat har synts i Stockholms tunnelbana, på webben, och i ett antal magasin. Hon betonar det lekfulla i Apotek Hjärtats kampanj:

– Vi vände på en klassisk säljrad, Kom och köp. Budskapet betonar också öppenhet och transparens, att det är sunt med sex, oavsett om man har det med någon man gillar eller med sig själv.

Budskapet ligger i linje med hur apoteken har breddats över tid, från läkemedel till hälsa. Apoteken ser i dag helt annorlunda ut jämfört med tidigare, betonar hon. De breddar sortimentet till nya varor och tjänster, exempelvis vaccinationer. I dag finns en självklar koppling mellan sex och hälsa.

Apoteksgruppen hade höga förväntningar när bolaget började satsa på de här artiklarna för några år sedan, men det har inte lett till någon större försäljning. Sexleksaker säljs i dag på ett 20-tal av Apoteksgruppens apotek.

– Mycket av försäljningen sker via e-handel och eftersom Apoteksgruppens e-handel bygger på att man hämtar varorna på apoteken kan det vara en förklaring till att försäljningen inte är så stor. Vi följer dock utvecklingen av det här sortimentet och kommer att agera om efterfrågan på de här produkterna ökar, säger Maria Mårfält, som är kommunikationschef på Apoteksgruppen.

Apoteksgruppen har haft kampanjer som inriktat sig på kvinnors hälsa och mer intima områden.

– Inledningen till det var vårt samarbete med Svenska FN-förbundets projekt Flicka, mot könsstympning och barnäktenskap, och kampanjen Hej Snippan – en kampanj för livet och underlivet, säger Maria Mårfält.

Då kampanjen stack ut förbereddes apoteken innan Apoteksgruppen gick ut externt.

– De apoteksmedarbetare som var mest kritiska i början upplevde dock att kunderna var positiva och att ett allvarligt budskap kunde illustreras med glimten i ögat för att uppmärksammas, säger hon.

På sin hemsida la Apoteksgruppen upp Snippskolan och annat faktamaterial kopplat till det kvinnliga könet. Kampanjen gav respons i sociala medier och vann flera priser, däribland från Frivilligorganisationernas insamlingsråd för bästa företagssamarbete. Kampanjen följdes upp av en annan kampanj där Apoteksgruppen med start förra året säljer en tampongask, som är röd och där halva försäljningen går till projekt Flicka.

Under sommaren, med start i torsdags, lyfter apoteken i Apoteksgruppen den produkten och framför allt projekt Flicka på alla apotek.

– Apoteken, med sin trovärdighet och kompetens, kan ta upp många tabubelagda ämnen som är kopplade till vår hälsa och välmående, säger Maria Mårfält.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev