Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken uppger samma servicegrad

Publicerad: 20 april 2012, 05:00

Apoteken ser inte ut att ha blivit långsammare på att tillhandahålla läkemedel.
– Preliminära mätningar visar en generellt oförändrad servicegrad jämfört med under monopolet, säger Sofia Wallström, regeringens utredare.


Frågan om 24-timmarsregeln, det vill säga kravet på att apoteken ska tillhandahålla läkemedel ett dygn efter att de efterfrågats, togs upp på Tamrodagen som anordnades i Stockholm av läkemedelsdistributören på torsdagen. Sofia Wallström, som ansvarar för den kommande läkemedels- och apoteksutredningen, var på plats och talade. Trots rapporterade problem verkar det som att apoteken är ungefär lika snabba i dag som före avregleringen, enligt en preliminär bedömning.

– Preliminära mätningar från apoteksaktörer visar en generellt oförändrad servicegrad jämfört med under monopolet, säger Sofia Wallström.

Samtidigt visar en undersökning att konsumenterna upplever tillgängligheten till läkemedel som försämrad. En tänkbar förklaring är, enligt Wallström, att tillgänglighetsproblem främst gällt nystartade apotek. Då skulle det kunna vara ett övergående problem under tiden man lär känna sin kundkrets.

– Samtidigt tror jag att avregleringen skapade nya förväntningar. För jag tror inte att 24-timmarsregeln var så tydligt kommunicerad till kunden tidigare.

Frågan om prissättning av originalläkemedel utan generisk konkurrens var en annan het potatis under Tamrodagen. Sofia Wallström ville inte avslöja vilka principer som kommer att styra prissättningen, om det kommer att vara värdebaserad prissättning som gäller eller en kombination mellan en sådan och andra parametrar.

– Vi vill bygga en prismodell som ger bra priser och stöjder en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning, konstaterade hon.

Karolina Antonov, Lif, läkemedelsindustrins branschorganisation, hoppades på en värdebaserad prissättning.

– Man måste välja fot. Att säga att värdeprincipen gäller, men att den går att förhandla blir svårt, sade Karolina Antonov.

Sveriges apoteksförenings vd, Johan Wallér, spetsade öronen ordentligt när utredaren talade om landstingens roll, bland annat när det gäller öppenvårdsläkemedel.

– Det känns som att landstingen blir herrar på täppan. Lite oroväckande. Jag anar ett nytt monopol i landstingens regi, sade Johan Wallér.

Han fick svar på tal.

– Det låter helt bisarrt om du frågar mig. Jag ser en regering som vill putsa på en reglering, säger Sofia Wallström.

Den första etappen av två i den stora läkemedels- och apoteksutredningen presenteras i början av september.

– Jag kan avslöja så mycket som att vi kommer att bli klara i tid. Men ingenting är klart förrän det är dags att överlämna utredningen, sade Sofia Wallström.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev