Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteken vill ha mer pengar

Publicerad: 23 oktober 2013, 09:50

Ska apoteken komma med nya idéer och samverka med vården så måste de också tjäna mer pengar, enligt debattörer på Apoteksdagen.


Levererade vi det politikerna ville med apoteksomregleringen? Den frågan fick företrädare för tre apotekskedjor svara på under Apoteksdagen som anordnades i Stockholm i dag, onsdag.

Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB, trodde att svaret var ja –  om man frågar politikerna.

– Om vi frågar kunderna har vi nog en del kvar att bevisa, sade hon.

I helgen lämnar Apoteket AB över den sista delen av den dosverksamhet som konkurrenter tagit över. Och den delen av omregleringen är mindre lyckad ur ett politikerperspektiv, ansåg Eva Fernvall.

– Upphandlingsunderlagen tydde på att man inte förstod att det handlade om något mer än logistik och distribution. Man har upphandlat något som man inte visste vad det var, sade hon.

Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteksgruppen, tyckte att politikerna över huvud taget saknar visioner för apoteksmarknaden.

– De verkar tycka att det får väl apoteken fixa själva. Uppenbarligen ska vi jobba själva, och det gör vi ju hela tiden, men eftersom det är en reglerad marknad är vi beroende av politikernas beslut, sade hon.

Omregleringen är en succé, men det kommer att dröja innan de svenska apoteken slutar likna varandra, trodde Lars Birkeland, vd för Kronans Droghandel.

– Är kunden redo för något helt nytt och innovativt? Det är jag inte helt säker på, sade Lars Birkeland.

I vilket fall har inte apoteken tillräckligt med pengar för att starta några större förändringsprocesser, ansåg han. Apotekspersonalen ägnar en stor del av sin tid åt utbyten inom generikasystemet, som Lars Birkeland kallade "en katastrof", och måste istället sälja schampo och hudvård för att tjäna några kronor här och där.

– Det tar tio år innan vi ser något helt nytt på den här marknaden, spådde han.

Eva Fernvall gillar inte bilden av att apoteken säljer en massa schampo numera. Fortfarande kommer 80 procent av Apoteket AB:s intäkter från läkemedel, påpekade hon. Och att allergiker kan hitta duschtvål som passar dem på apotek är inte att förakta.

– Att vårda sig själv är det finaste man kan göra, sade Eva Fernvall.

Även Eva-Britt Gustafsson höll med om att egenvården är viktig och berättade att hon själv tycker att det är jättekul att botanisera bland produkterna i apotekshyllorna. Dessutom finns det personal på apoteken som kan hjälpa kunden att hitta de rätta produkterna.

– Sälja billigt schampo kan vem som helst göra, men vi måste utnyttja den kompetens vi har, sade hon.

När det gäller tillgången till apotekens huvudprodukt, läkemedel, har det diskuterats om tillgången verkligen har blivit bättre sedan omregleringen.

Eva Fernvall påpekade att det i dag finns många sätt för patienterna att lösa sin egen läkemedelsförsörjning, exempelvis förbeställning av läkemedel. Men apoteken måste bli bättre på att kommunicera detta med kunderna.

– Vi har inte varit bra på att tala om vad vi gör, sade hon.

Fast kunderna är redan nöjda med servicen på apoteken, trodde Lars Birkeland. I stället är det medierna som skapar dålig stämning.

– Frågar du apotekskunder om de är nöjda med sitt eget apotek så är de jättenöjda, men frågar du om omregleringen är bra för Sverige så blir svaret nej. Media har skapat bilden av att den är dålig för Sverige, sade Lars Birkeland.

Han hoppades på en framtid med ännu färre regler och där apoteken får förhandla själva om läkemedelspriserna med industrin.

– Det gäller för politikerna att släppa lös och låta marknadskrafterna sköta detta, sade Lars Birkeland.

Eva-Britt Gustafsson hoppades att framtiden skulle innebära en bättre samverkan mellan apoteken och vården inom både kommun och landsting. Men då måste apoteken få ersättning för sina insatser.

– Om man jämför med vanlig handel tjänar vi ungefär hälften av vad de gör, sade hon.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News