Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekens expeditionsstöd förs över till landstingen

Publicerad: 16 juni 2010, 09:09

Regeringen har fått nog av att landstingen inte lyckats införa ett bra förskrivarstöd. Nu tar den saken i egna händer och tänker föra över apotekens system till sjukvården.


– Landstingen har ett antal bra projekt på gång, men vi kan konstatera att det tar för lång tid. Mot bakgrund av att detta går ut över patienterna, som riskerar att få felaktig läkemedelsbehandling, så vill vi agera, säger Sofia Wallström, departementsråd vid ­socialdepartementet och en av de ansvariga för regeringens nya läkemedelsstrategi.

Själva strategin har inletts med en förstudie och det är redan under det arbetet som man på social­departementet kunnat konstatera att ett bra beslutsstöd är det allra viktigaste för att snabbt förbättra läkemedelsförskrivningen.

– Först kommer behovet av ett bättre beslutsstöd, sedan kommer ingenting och sedan kommer ingenting och sedan kommer andra saker, säger Sofia Wallström.

I dag saknar sjukvården ett heltäckande system där förskrivaren kan se ­vilka läkemedel som patienten står på samt vilka interaktioner som kan uppstå.

När patienten går till apoteket kan däremot personalen där se detta i sitt IT-system.

Systemet heter EES, elektroniskt expeditionsstöd och bygger på Dur, det expeditionsstöd som fördes över från Apoteket AB till det statliga bolaget Apotekens service AB inför omregleringen.

Regeringen vill nu helt enkelt att det system som apoteken redan har görs tillgängligt för landstingen.

– Målet är att förskrivarna ska få tillgång till interaktionsrisker ­redan i förskrivningsögonblicket så att det ska bli rätt från början, ­säger Sofia Wallström.

Hur ser landstingen på att ni tar kommandot så här i denna fråga?
– De får egentligen svara för sig själva. Så länge de inte har något eget system så vill vi gå in och se till att de får nyttja det system som staten förfogar över.

När ska förskrivarna ha det nya stödet?
– Det är svårt att säga exakt. Men det ska gå snabbt, så mellan tre och sex månader bör det ta.

Sofia Wallström uppskattar kostnaden för att få över EES till sjukvården till cirka 4 miljoner kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev