Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekens handelsmarginal oförändrad

Publicerad: 27 april 2012, 10:51

Det finns ingen anledning att ändra nivån på den ersättning apoteken får för att sälja receptbelagda läkemedel, anser TLV.


– Apoteksmarknaden är inte i jämviktsläge ännu. Därför anser TLV inte att det är dags att förändra handelsmarginalen, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksavdelningen på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Apotekens handelsmarginal är den ersättning som apoteken får från staten för att expediera läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, det vill säga för de flesta receptbelagda läkemedel. I syfte att stimulera apoteksmarknaden i samband med omregleringen 2009 höjde TLV handelsmarginalen.

Handelsmarginalen ligger kvar efter Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s , översyn. Apoteksmarknaden har nu expanderat med över 300 apotek, utan att försäljningen av receptbelagda läkemedel har ökat. Trots detta uppvisar de flesta apotek ett positivt resultat, enligt TLV.

Sveriges apoteksförening känner inte igen sin bransch när TLV hävdar att det går ekonomiskt bra för apoteken. Henrik G Ehrenberg, strateg på Sveriges apoteksförening, menar att TLV lägger för stor vikt vid att apoteken har andra inkomstkällor än läkemedel.

– Vi tycker att de är fel ute. Vi vill inte se en utveckling där schampo och andra handelsvaror subventionerar läkemedelsdistributionen, att vi måste tjäna pengar på annat för att kunna hålla våra öppettider, säger Henrik G Ehrenberg.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev