Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apotekens roll kan bli större

Publicerad: 5 juli 2012, 06:37

Borde apotekens roll i vårdkedjan bli större? Nja är svaret efter en diskussion under Almedalsveckan.


”Samhället skulle spara pengar på att använda farmaceuter på ett bättre sätt”. Det sade Kristin Wisell, apotekare och doktorand i samhällsfarmaci, när hon talade till de apoteksintresserade som samlats i Visby.

– Samhället borde ta sig en funderare på vad som ska göras var. Farmaceuter skulle kunna jobba i team med de förskrivande professionerna, sade Kristin Wisell.

Hon fick medhåll från Vårdapotekets vd Tony Rydberg om att farmaceuterna borde få en större roll än idag.

– Jag tror till exempel att apoteken skulle kunna vara en arena för vissa typer av screeningstester, sa Tony Rydberg, som även nämnde vaccinationer som ett tänkbart framtidsområde för apoteken.

Tanken på en utökad roll för apoteken möttes av en försiktig hållning från socialdepartementet.

– Apotekens roll i vården är tydlig i dag. Det finns länder där sjukhus tjänar pengar på att sälja läkemedel. Det är ingen positiv utveckling. Det är viktigt att hålla isär rollerna, sade Karin Johansson (KD), statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund.

Även Läkarförbundets ordförande Marie Wedin lyfte fram behovet av att tydligt skilja på rollerna och var skeptiskt till tanken på läkare som är anställda på apotek.

Marie Wedin efterlyste en möjlighet för läkarna att se vilka läkemedel som finns tillgängliga på olika apotek. En idé som välkomnades av socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Lena Hallengren, som klagade över att tillgängligheten på läkemedel blivit sämre efter avregleringen. Hon hoppades att ett system där läkarna ser apotekens lager skulle minska risken för att patienter tvingas vända i dörren för att deras medicin inte finns inne.

Hennes kritik mot apoteksreformen gjorde att hon fick frågan om Socialdemokraterna vill återreglera apoteksmarknaden. Men där gav hon ett tydligt besked.

– Nej, alla inser ju att det inte är lätt att bara backa bandet, sa Lena Hallengren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev