Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB bromsar

Publicerad: 26 april 2012, 12:41

De nya regler som Apoteket AB nu ska följa har redan fått till följd att bolaget sett över sina planer på att öppna nytt.


På Apoteket AB:s bolagsstämma i dag, torsdag, fick den statliga apotekskedjan nya ägaranvisningar av ägaren staten. De innebär att bolaget inte får öppna fler nya apotek om det har en marknadsandel på över 36 procent.

– Vi förhåller oss till de ägaranvisningar vi får, kommenterar vd Ann Carlsson de nya begränsningarna för Dagens Apotek i samband med bolagsstämman.

Hittills i år har Apoteket AB öppnat fyra nya apotek. Men i väntan på att bolagets marknadsandel fastställs efter andra kvartalet i år, så blir det inga fler.

– Vi har ju fått se över våra planer, säger vd Ann Carlsson.

Samtidigt har Apoteket AB lärt sig en del om dåliga och bra lägen under året som gått, påpekar hon. De bästa lägena är svåra att komma över och kräver en långsiktig planering. Eftersom bolaget känt till att nya ägaranvisningar var på gång blir det inga dramatiska förändringar av etableringsplanerna.

En anledning till att staten nu ändrar i ägaranvisningarna är att Apoteket AB tolkade de gamla reglerna som att bolagets marknadsandel skulle beräknas utifrån antalet apotekstillstånd.

– Det har dock uppenbart funnits en oklarhet om vad som verkligen åsyftades och detta bör rättas till, sade Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet, som representerade staten på bolagsstämman.

Ansvaret för Apoteket AB flyttades i mars från socialdepartementet till finansdepartementet, främst för att skilja ägarfrågor från tillsynsfrågor.

Enligt de nya ägaranvisningarna ska bolagets marknadsandel beräknas på omsättning, det vill säga hur mycket pengar bolaget säljer för på ett år.  Detta har flera av de apoteksföretag som konkurrerar med Apoteket AB krävt.

Att staten nu bromsar kedjans expansion beror just på att konkurrenterna väntas få det svårt i annat fall.

– Argumenten för en fortsatt begränsning är bland annat den starka ställning och varumärke som Apoteket AB har på öppenvårdsmarknaden och problemen för konkurrenterna att därigenom etablera en lönsam konkurrens om Apoteket AB växer sig för stort, sade Erik Thedéen.

De nya etableringsbegränsningarna får som konsekvens att ju bättre varje apotek säljer, desto färre nya apotek får bolaget öppna. Det finns en risk för att detta kan påverka Apoteket AB:s affärsverksamhet på ett sätt som också får följder för marknaden, medgav Erik Thedéen på bolagsstämman.

– Det är klart att det finns det. Men det här är en aktör som har en väldigt stor del av marknaden, och om den marknadsandelen blir betydligt större så har vi inte längre en fungerande marknad, sade han.

Syftet med omregleringen var att avskaffa monopolet och skapa konkurrens på apoteksmarknaden, enligt Erik Thedéen.

– Om Apoteket AB tillåts växa till 40, 50 eller 60 procents marknadsandel så är vi tillbaka på ruta noll, sade han.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på konkurrenten Kronans Droghandel, passade på att ställa frågor till statens representanter på bolagsstämman. Han ville veta varför inte dosläkemedel, distanshandel eller hemofililäkemedel ska räknas in i marknadsandelen.

Svaret blev att ett skäl är att dessa områden är föremål för utredning, vilket gör att det är svårt att veta hur de kommer att fungera i framtiden.

Relaterat material

Stopp för Apoteket AB

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev