Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB delar ut miljard

Publicerad: 20 juli 2016, 09:40

Apoteket AB:s Ann Carlsson.

Foto: Hans-Erik Nygren

Det fortsätter att går bra för Apoteket AB, vilket ger klirr i statskassan. Över en miljard kronor delar bolaget ut i år till ägaren staten.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det framgår av bolagets delårsrapport som kom på onsdagen.

Apoteket AB:s försäljning ökade med 5 procent till 5,2 miljarder kronor under årets andra kvartal. Vinsten före skatt landade på 231 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 143 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Den positiva utvecklingen beror främst på en ökad försäljning till den så kallade konsumentmarknaden, där en allt högre andel av försäljningen utgörs av övriga apoteksprodukter.

Av delårsrapporten framgår också att Apoteket AB i år betalar ut 1,1 miljarder kronor i aktieutdelning Det är en rejäl ökning jämfört med förra året då bolaget ”bara” delade ut 158 miljoner kronor till ägaren staten.

Enligt vd Ann Carlsson fortsätter kedjan att utveckla nya digitala tjänster för att möta de behov som uppstår när fler väljer att handla läkemedel digitalt.

– På apoteket.se har vi gjort det lättare för kunder att hitta rätt produkter och enklare att handla, exempelvis finns nu expressutlämning av läkemedel på alla våra apotek. Allt fler kunder använder sig av Apotekets app Mina recept för att handla sina läkemedel och numera kan de även hantera fullmakter för andra personer direkt i appen, skriver hon i delårsrapporten.

Efter bytesaffären med Apotek Hjärtat, som slutfördes under andra kvartalet, blev det till slut ett nettotillskott på totalt åtta nya apotek under årets första sex månader för Apoteket AB.

Relaterat material

Storapotek i bytesaffär

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev