Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Apoteket AB får nej på ansökan om statligt utbildningsstöd

Publicerad: 30 Juni 2008, 14:23

Farmacevtförbundet får 3,1 miljoner kronor i statligt bidrag för att utbilda sina medlemmar i företagande. Apoteket AB, som också sökt pengar, fick däremot avslag på sin ansökan.


Som Dagens Medicin skrev i nr 26-32/08 har Apoteket ansökt hos Verket för näringslivsutveckling, Nutek, om att få drygt 5,8 miljoner kronor för att utbilda anställda i att driva apotek.

Apotekets ansökan fick hård kritik av Farmacevtförbundets direktör, Lennart Axelsson:

– De vill bara täcka en del av sina kostnader. Det är häpnadsväckande fräck och omdömeslöst av en monopolist att göra så, sade han till Dagens Medicin.

Nu har Nutek beslutat att avslå Apotekets ansökan. I motiveringen framhålls att regeringen i sitt uppdrag till Nutek betonar orden mångfald av företag och att Apotekets projekt inte skulle gynna konkurrensen eller mångfalden.

Däremot säger Nutek ja till Farmacevtförbundet, som ansökt om 3,1 miljoner kronor via Farmacevtakademin AB. Pengarna ska användas för att bedriva starta eget-kurser för farmaceuter. Farmacevtförbundet räknar med att över 800 farmaceuter kommer att gå kurserna, som startar i höst och pågår fram till december 2009. Förhoppningen är att runt 100 nya företag ska startas som en följd av utbildningarna.

I motiveringen till Nuteks beslut framhålls att projektet ligger väl i linje med regeringens uppdrag och att Nutek prioriterar en mångfald av företagare – ”något som detta projekt är inriktat på”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev