lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB får öppna nya apotek

Publicerad: 15 augusti 2012, 14:19

Apoteket AB hade under andra kvartalet en marknadsandel på 35,6 procent – lägre än den gräns på 36 procent som ägaranvisningen anger.


Apoteket AB får lov att starta nya öppenvårdsapotek. Åtminstone fram till dess att en ny mätning av marknadsandelen för det tredje kvartalet görs. Det konstaterar KPMG i sin rapport till socialdepartementet.

KPMG erbjuder tjänster inom revision, skatt och rådgivning och fick uppdraget från socialdepartementet att beräkna Apoteket AB:s marknadsandel.

Detta sedan Apoteket AB fått nya ägaranvisningar i samband med årsstämma i april tidigare i år. För att den statliga apotekskedjan ska få öppna nya öppenvårdsapotek krävs en marknadsandel under 36 procent. Nu ligger Apoteket AB precis på gränsen och har ett kvartal på sig att öppna den handfull planerade nyetableringar som just nu ligger på is. Den nya apoteken stoppades i samband med att ägaranvisningarna beslutades.

Apoteket AB:s marknadsandel kommer att mätas varje kvartal. Under 2011 var marknadsandelen högre: 36,8 procent.

Beräkningarna har tagit sin utgångspunkt i den marknadsandelsberäkning som användes i Projekt Avicenna som tidigare har rapporterats till socialdepartementet.

Relaterat material

Apoteket pressas av konkurrensen

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev