Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB fritt att växa – slipper gränser

Publicerad: 17 mars 2014, 13:44

Apoteket AB får växa. Maxgränsen på 36 procent av marknaden är en av tre begränsningar som nu tas bort.


Apoteket AB får ny ägaranvisning och den finns färdigskriven inför bolagsstämman. Den tidigare begränsningen som gjort att Apoteket AB inte får nyetablera öppenvårdsapotek så länge marknadsandelen överstiger 36 procent försvinner nu. Marknaden för öppenvårdsapotek är konkurrensutsatt. Och Apoteket AB:s andel har sjunkit de senaste åren.

– I teorin hade man kunnat etablera ganska mycket tidigare också, med tanke på att Apoteket AB nu ligger två procentenheter under gränsen, säger Leif Ljungqvist, bolagsförvaltare på finansdepartementet, till Dagens Apotek.

Apoteket AB:s skyldighet att tillhandahålla dosdispenserade läkemedel i den utsträckning som efterfrågas försvinner också i företagets nya ägaranvisning. Även dosmarknaden är omreglerad.

– Vi har en konkurrensutsatt marknad, upphandlingar är gjorda, säger Leif Ljungqvist.

Den sista punkten som försvinner, om bolagsstämman så beslutar, gäller de strikta regler som har begränsat Apoteket AB:s möjlighet att marknadsföra sig gentemot hemgående patienter på sjukhus och andra vårdinrättningar. Apoteket får i dagsläget inte ens visa hemgående patienter var de finner närmaste apotek.

– Det har varit ganska hårt reglerat för en aktör i en numera konkurrensutsatt marknad, säger Leif Ljungqvist.

Relaterat material

Ledarens marknadsandel fortsätter krympa

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News