Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB granskar sina rutiner efter farhågor om jäv

Publicerad: 16 maj 2017, 08:34

Apoteket AB:s vd Ann Carlsson ser över bolagets rutiner och regler.

Foto: Johan Töpel

Apoteket AB ser över sina rutiner och regler efter farhågor om jäv i styrelsen avseende samarbetspartnern Min Doktor.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Översynen sker efter ett avslöjande i Dagens Nyheter att samarbetet med Min doktor har lett till klirr i kassan för den största ägaren till Min Doktor, tillika styrelseordföranden i Apoteket.

Det var i mars i fjol som Apoteket och den digitala vårdgivaren Min Doktor offentliggjorde ett till en början tidsbegränsat samarbete. Ett år senare skrevs avtalet om för att gälla tillsvidare. Avtalet består i bland annat marknadsföring av varandras varumärken på hemsidor och i appar.

Apotekets styrelseordförande Christian W Jansson har sett värdet på sina aktier i Min Doktor öka med sex miljoner kronor, från 22 miljoner kronor innan avtalet slöts. Genom ytterligare aktieköp har hans aktieinnehav stigit till ett värde av totalt 67 miljoner, visar DN:s granskning.

Statliga Apotekets chefsjurist uppger att någon jävssituation inte har förekommit.

– Eftersom avtalet slöts på operativ nivå –  och inte av styrelsen –  betraktades det inte som en jävssituation, säger Anna Rogmark, till DN.

Hon uppger också att styrelsen informerades om avtalet efter att det hade slutits.

Christian W Jansson säger sig själv ha tagit upp frågan om potentiella intressekonflikter i Apotekets styrelse redan 2014. Då ska man enligt honom ha enats att det inte förelåg konflikt. Efter Dagens Nyheters frågor ska han ta upp frågan vid nästa styrelsemöte på tisdag, uppger han till tidningen.

Apoteket uppger att samarbetet med Min Doktor är ett beslut på affärsmässiga grunder.

– Med anledning av de frågor vi fått kommer vi att utvärdera våra rutiner och se om vårt regelverk behöver förändras när det gäller samarbeten med företag där medarbetare eller andra med koppling till Apoteket har intressen, säger Apotekets vd Anne Carlsson, till DN.

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev