Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB kallas oetiskt

Publicerad: 6 september 2013, 06:00

Intresseorganisationen Sveriges Franchisetagare dömer ut Apoteket AB i rollen som franchisegivare.


Allt för många av Apoteket AB:s franchisetagare går med förlust, anser Sveriges Franchisetagare. Enligt föreningen gick nära 40 procent back av de drygt 20 apotek i kedjan som drivs av franchisetagare.

– Att en etablerad verksamhet, som Apoteket utgör, och som har så vittgående kunskap om både branschen samt om varje lokal enhets ekonomiska förutsättningar, har 40 procent av dess franchisetagare som gör negativt resultat är inte godkänt, säger Robert Dimmlich, vd på Sveriges Franchisetagare, i ett pressmeddelande.

Föreningen skräder inte orden utan dömer ut Apoteket AB som franchisegivare. Dessutom kallas kedjans agerande oetiskt, sedan det visat sig att franchiseapotekens försäkringar saknar rättsskydd.

Bakgrunden till kritiken är att franchisetagaren Farmacifamiljen Malmö AB som drev apoteket Fasanen i Malmö har sagts upp. Enligt Apoteket AB beror detta på att franchisetagaren inte har skött sina åtaganden.

Farmacifamiljen hävdar å andra sidan att Apoteket AB presenterat försäljningssiffror och kalkyler som inte stämde med verkligheten.

Farmacifamiljen driver nu en rättsprocess mot Apoteket AB. Men eftersom den försäkringslösning som Apoteket AB upphandlat åt franchisetagarna saknar rättsskydd måste Farmacifamiljen stå för domstolskostnaderna på egen hand.

– I det avtal vi har med våra franchisetagare står det mycket tydligt vad som gäller på försäkringsområdet, nämligen att det i princip är franchisetagarens egen skyldighet att se till att ha ett fullgott skydd, säger Apoteket AB:s säkerhetschef Peter Lilius till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev