fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB satsar på kosten

Publicerad: 5 januari 2016, 07:16

Foto: Thinkstock

Svenskar får i sig färre vitaminer och mineraler via maten än vad de tror. Det visar en undersökning som Apoteket AB gjort. För att råda bot på detta sjösatte bolaget i går en ny digital tjänst – Dagsbehovet.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Tjänsten innehåller 20 av de viktigaste näringsämnena och visar hur mycket av olika livsmedel en person behöver äta för att få i sig den av Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga dosen av ett visst ämne.

– Det är svårt att veta vad man ska äta för att få i sig ett visst näringsämne så vi bestämde oss för att göra en kommunikationsinsats. I januari är det också jättemånga som funderar över sin kost, säger Åsa Asplund, projektledare på Apoteket AB, till Dagens Apotek.

Dryg åtta av tio tillfrågade tror att de får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler genom kosten. I verkligheten är det dock bara två av tio som faktiskt får det. Det visade sig också att nära tre av tio äter kosttillskott regelbundet och att nästan hälften tycker att det är ett bra sätt att komplettera sin kost.

Enligt Åsa Asplund handlar inte den nya tjänsten om skrämselpropaganda för att locka fler att köpa kost- eller vitamintillskott från apotekshyllan.

– Självklart vill vi sälja kosttillskott till dem som är i behov av det, men grunden är en bra kost. Det bästa är att äta varierat och få i sig det man behöver via maten, säger Åsa Asplund.

Undersökningen är baserad på svar från 1 046 personer i november mellan 18 och 79 år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev