Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB startar nya apotek redan till hösten trots bakslag

Publicerad: 4 juni 2009, 17:36

Omstruktureringsbolaget, OAB, beslutade att frånta Apoteket AB alla nyetableringar med färdiga hyresavtal. Men det nuvarande monopolbolaget hoppas ändå kunna öppna nya apotek redan till hösten.


OAB:s besked om Apoteket AB:s nyetableringar i början av maj var långt ifrån det som Peter Eriksson, etableringschef på Apoteket, hade hoppats på – snarare något av ett ”worst case scenario”.

Ändå var han mentalt förberedd på att det kunde bli som det blev.

– Det är förstås tråkigt att bli av med nya affärslägen som vi lagt ned mycket resurser och energi på i närtid. Beslutet är lite förvånande eftersom det antagligen är lättare att sälja färdiga apotek än nyetableringar där det i princip bara finns hyresavtal, säger Peter Eriksson.

Apoteket AB satsar trots detta bakslag på att starta nya apotek redan till hösten.

– Var och hur många det blir kan jag inte gå in på i dagsläget. Förhandlingar pågår, säger Peter Eriksson.

Med den relativt stora marknadsandel som Apoteket får när den nya marknaden startar, lär bolaget få andra aktörers och Konkurrensverkets blickar på sig. I detta läge blir det väldigt viktigt hur Apoteket själva väljer att agera, enligt Peter Eriksson.

– Vi kommer att behöva vara mycket observanta på vilken tillväxt som reformen leder till när det gäller det totala antalet apotek. Om det startas ett hundratal nya apotek om året kan vi också växa, men om marknaden blir mer avvaktande kan det vara mer känsligt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev