Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket AB svarar Konkurrensverket om dos igen

Publicerad: 2 mars 2015, 14:06

I ett andra svar till Konkurrensverket framhåller Apoteket AB åter att företaget inte var marknadsledande när dosläkemedel upphandlades i Västra Götalandsregionen.


Apoteket AB har skickat in ett andra svar till Konkurrensverket om hur företaget ser på dosmarknaden. Enligt konkurrenten Apotekstjänst har Apoteket AB utnyttjat sin dominerande ställning då företaget sänkte priset kraftigt i en dosupphandling i Västra Götaland och Halland. Apotekstjänst vände sig Konkurrensverket med en så kallad upplysning om konkurrensproblem. Konkurrensverket begärde då in ett svar från Apoteket AB om hur företaget ser frågan.

Som Dagens Apotek har rapporterat tidigare har Apoteket AB redan svarat Konkurrensverket, men myndigheten var då inte nöjd. Nu har den statliga kedjan, via sin advokatbyrå, skickat in ett utförligare svar. Liksom förra gången framhålls att Apoteket AB vid tidpunkten för den aktuella upphandlingen inte var marknadsledande utan att Apotekstjänst då var den största dosleverantören.

Apoteket AB skriver också att marknaden kännetecknas av sund och hård konkurrens. Enligt företaget krävs det inte några större volymer för att vara aktiv och framgångsrik på dosmarknaden. För att styrka det tas Svensk Dos som exempel. Svensk Dos hade bara nio procent av marknaden före upphandlingen i Västra Götaland, men nu expanderar företaget efter att man har vunnit upphandlingen i sju landsting i Mellansverige.

– Vi tittar på svaret från Apoteket AB och ska utreda detta. Som för alla klagomål och tips tar det mellan en och tre månader för oss att fatta ett beslut, säger Marie Marcil, handläggare på Konkurrensverket, till Dagens Apotek.

Relaterat material

Apoteket ser inte sin ställning som dominerande

Konkurrensverket utreder fråga från Apotekstjänst

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev