lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket får ta emot cytostatika

Publicerad: 27 mars 2008, 12:04

Ett besked från Naturvårdsverket i dag gör att Apoteket nu kan ta emot cytostatika för återvinning - något som tidigare varit förbjudet av miljöskäl.


Hittills har den som velat lämna tillbaka oförbrukad cytostatika till Apoteket fått veta att det inte går. Preparaten har ansetts för miljöfarliga och man har därför varit tvungen att lämna dem till en återvinningscentral.

Men ett besked från Naturvårdsverket i dag gör att det nu är fritt fram att lämna in även dessa läkemedel på sitt apotek.

– Det är ett mycket glädjande besked. Apoteken har varit lite i trångmål när det gäller detta. Det är svårt att säga till en person att ”du har fått så farliga läkemedel att om det blir något över så kan vi inte ta tillbaka det”, säger Bo Gunnarsson, nationell miljösamordnare på Apoteket.

I dagens besked skriver Naturvårdsverket att cytostatika visserligen klassas som farligt avfall, men att insamlade läkemedel som kollektiv inte ska anses som farligt avfall, även om en viss mängd cytostatika ingår.

– Vi kommer att gå ut och meddela Apoteken i dag att det inte längre är något problem att ta emot cytostatika, säger Bo Gunnarsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev