fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket farmaci kvar i Apoteket

Publicerad: 5 april 2013, 09:15

Apoteket Farmaci blir kvar inom Apoteket AB och premier ska ge incitament till miljövänligare läkemedel inom förmånen. Det är två av Sofia Wallströms förslag.


I dag, fredag, överlämnade Sofia Wallström andra delbetänkandet i Läkemedels- och apoteksutredningen till regeringen.

Hon föreslår bland annat att Apoteket Farmaci bör vara kvar inom Apoteket AB. Viktigaste skälet till det är att utredningen anser att ”bevarande av värdet” som byggts upp i Apoteket Farmaci-verksamheten väger tungt. Utredningen tror att det blir svårt att klara det vid en eventuell avknoppning.

Ett annat mål är att skapa goda förutsättningar för sund konkurrens. Det anser utredningen kan klaras ändå, eftersom det redan i dag finns flera konkurrenter ”som framgångsrikt har utmanat bolaget”.

Utredningen vill att Apoteket Farmaci-verksamheten redovisas och följs upp med någon form av särredovisning, i likhet med redovisningen av Apoteket AB:s marknadsandel på öppenvårdsapoteksmarknaden.

Dessutom ska patienter kunna motsätta sig utbyte av ett läkemedel om det har sämre ersättningsskydd vid skador än det förskrivna preparatet, enligt utredningen. Tidigare har det framförts krav på att det ska vara obligatoriskt att läkemedel ingår i Läkemedelsförsäkringen, men enligt delbetänkandet är det inte förenligt med EU:s regelverk.

Utredningen föreslår också att en miljöpremie ska prövas på försök inom utbytessystemet.

Relaterat material

Apoteken kan få informationsplikt

Morot ska göra miljötänk hett

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev