Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket förklarar höga kostnader för övergångslösning

Publicerad: 6 oktober 2009, 08:19

Apoteket kommer att förklara bakgrunden till kostnaderna för IT-övergångslösningen för intresserade apoteksaktörer denna vecka.


Förra veckan uppstod en livlig debatt om fristående entreprenörers kostnad för den så kallade IT-övergångslösning som Apoteket AB håller på att ta fram.

Kostnaden för att använda stödet har i informationsmaterial från Apoteket AB angivits till 250 000 kronor per aktör och 46 000 kronor per apotek i startfasen, och 820 000 kronor på årsbasis per aktör under nyttjandefasen.

Nu meddelar Mikael Werner, chef för IT-relationer på Apoteket, att företaget denna vecka kommer att specificera bakgrunden till kostnaderna i information till de aktörer som anmält intresse för lösningen.

Övergångslösningen, som är baserad på Apotekens terminalsystem ATS, är ännu inte färdig.

När kommer övergångslösningen att finnas tillgänglig?

– Det blir någon gång under senhösten, säger Mikael Werner.

Varför blir lösningen så kostsam för aktörerna?

– Man kan göra en liknelse med en transportflotta med långtradare, som i många år har transporterat tonvis med grus. Nu ska samma bilar leverera jord till ett antal små balkonglådor runt om i landet. Det är inte konstigt att detta blir dyrt.

– Det vore naturligtvis bättre att byta ut transportflottan, det vill säga byta IT-system. Systemet härstammar från 1990-talet och är ingen optimal lösning, säger Mikael Werner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev