Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Apoteket förlorar monopolet

Publicerad: 8 januari 2008, 14:56

Regeringens utredare av apoteksmonopolet, Lars Reje, överlämnade i dag sitt förslag på en avreglerad apoteksmarknad till socialminister Göran Hägglund (kd). Blir förslaget verklighet kan vem som helst, förutom läkare och läkemedelstillverkare, öppna apotek från och med den 1 januari 2009.


Enligt Lars Rejes förslag blir det upp till Läkemedelsverket att godkänna dem som ansöker om att få driva apotek i Sverige. Ett tillstånd är generellt vilket innebär att om ett tillstånd erhållits finns inga begränsningar på hur många apotek som får öppnas.

 För att säkra en fri konkurrenssituation finns i princip inga begränsningar på vem som får driva apotek i förslaget, dock med några viktiga undantag. Läkemedelstillverkare, läkemedelsförsäljare och förskrivare ska inte tillåtas driva apotek enligt utredningens förslag.

 Det behövs alltså ingen farmaceutisk kompetens för att få tillstånd att driva apotek, men farmaceutisk personal ska alltid finnas på plats under apotekens öppettider och en läkemedelsansvarig ska finnas som ansvarar för att verksamheten uppfyller de krav som ställs.

 För att begränsa Apoteket AB:s monopolsituation föreslås att den IT-infrastruktur som Apoteket AB i dag ansvarar för övergår till ett nytt helstatligt bolag. Det innebär att receptregistret, högkostnadsdatabasen och receptbrevlådan för elektroniska recept ska skötas av det nya bolaget och finnas tillgängliga för samtliga apoteksaktörer på lika villkor.

 Trots att det inte ingick i utredningens direktiv var Lars Reje vid dagens presskonferens relativt tydlig med att han ställer sig positiv till utförsäljning även av annan verksamhet inom Apoteket AB.

 Ett enhetligt prissystem ska tillämpas på läkemedel i högkostnadsskyddet och olika aktörer ska inte tillåtas ge rabatter på dessa priser eller egenavgifter.

 Utredningen föreslår även att apoteken bör tillåtas förhandla med läkemedelsindustrin om inköpspriser, något som beräknas kunna få effekt på priserna främst för läkemedel med generiska konkurrenter eller som parallellimporteras.

 Utredningen beräknar att förslagen kommer att leda till en besparing på 110 miljoner kronor under 2009 och ytterligare 190 miljoner kronor 2010. Dock kommer kostnaderna för styrning och kontroll att öka med mellan 10 och 20 miljoner kronor om året under perioden.

 Utredningen föreslår att de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2009.      Läs hela utredningen på regeringens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev